FOTO'S | Wethouder Hans Broekhuizen: ‘Ik verlaat Heerenveen met een lach en een traan’

HEERENVEEN Wethouder Hans Broekhuizen vertrekt deze week bij de gemeente Heerenveen. Vrijdag wordt hij geïnstalleerd als burgemeester van Twenterand. Donderdagavond 17 september wordt hij ‘wethouder-af’ tijdens een raadsvergadering.

Voor de Heerenveense Courant blikt hij terug op tien jaar politiek in Heerenveen. Eerst als raadslid, daarna als wethouder.

,,De laatste weken waren waarschijnlijk de zwaarste”, zo begint Broekhuizen. ,,De ontdekking dat er administratieve fouten zijn gemaakt waardoor we dachten over meer geld te beschikken, zitten mij flink dwars. En ik had mij als wethouder graag nog ingezet om dit samen met het college en de gemeenteraad aan te pakken.”

Broekhuizen kwam in maart 2010 voor het eerst in de gemeenteraad van Heerenveen.

,,Ik was als bestuurskundige afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen en na mijn studie in Heerenveen komen wonen.” Daar werd hij lid van het CDA en werd hij voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma voor het CDA mocht schrijven. ,,Het CDA zag wat in mij en ik kwam als tweede op de kandidatenlijst te staan.” Hij kwam in de raad en bleef raadslid tot de gemeentefusie op 1 januari 2014.

Bij de verkiezingen in 2013 werd Broekhuizen lijsttrekker van het CDA. Die partij deed het goed en de kreeg de kans een wethouder te leveren. Op 2 januari 2014 werd hij beëdigd als wethouder van de gemeente Heerenveen.

Portefeuilles

Hij kreeg de portefeuilles: onderwijs, jeugd, gezondheidszorg, cultuur, beheer openbare ruimte en parkeren. Daarnaast werd hij de coördinerende wethouder van de decentralisaties in het sociaal domein.

,,Dat heeft veel van mij gevraagd. Inwoners hadden veel vragen en zorgorganisaties waren ongerust hoe de decentralisatie zou uitpakken. Er moest heel veel geregeld worden en hier waren veel partijen bij betrokken. Als wethouder heb ik mij ingezet op de verbinding tussen de theoretische opgave en de kennis uit de praktijk.”

Broekhuizen kijkt dan ook vol enthousiasme terug op zijn wethouderschap. ,,Ik kon echt een bijdrage leveren aan Heerenveen en haar inwoners.”

Hij noemt de gladde bestrating in het centrum als voorbeeld. De stenen werden opgeruwd om zo het centrum weer veilig en toegankelijk te maken. Maar ook de nieuwe cultuurnota en het besluit een hoger cultuurbudget beschikbaar te stellen. Net zoals de planvorming rond de nieuwe school in Tjalleberd. ,,Ik heb mogen werken aan veel mooie thema’s.”

Coronatijd

In 2018 kreeg Broekhuizen de kans om nog een termijn te blijven als wethouder. Tijdens de onderhandelingen koos de coalitie ervoor om met een wethouder minder verder te gaan. Hij kreeg de portefeuilles: financiën, economie, werk en inkomen, cultuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit en publieke gezondheid.

,,En toen kwam corona. Daardoor ziet de wereld er nu heel anders uit. We moesten loslaten waar we mee bezig waren en snel inspringen op bijvoorbeeld het ondersteunen van ondernemers die door corona in de knel kwamen.”

‘Klaar voor de volgende stap’

Tijdens deze tweede periode besloot Broekhuizen dat hij niet voor een derde termijn als wethouder wilde gaan. Hij begon na te denken over een vervolgstap en het burgemeesterschap begon hem steeds meer te interesseren.

,,Ik was toe aan een volgende stap waar ik weer vol overgave aan de slag kan met het mooier maken van de samenleving. Na meer dan tien jaar als raadslid en wethouder voor Heerenveen te hebben gewerkt, is het nu goed.”

Een potje dammen

,,Toen ik op gesprek mocht komen, moest ik een potje dammen.” Hij werd tegenover een damkampioen uit de gemeente gezet en moest ook een potje tegen de wethouder sport. ,,Dat had ik nog nooit meegemaakt, maar het geeft wel aan dat de gemeente de dingen op geheel eigen manier aanpakt.”

Op donderdagavond 2 juli kwam het verlossende woord. Tijdens een raadsvergadering werd hij gebeld.

,,Ik loop de zaal uit en hoor van de vertrouwenscommissie dat ik in de besloten raadsvergadering gekozen ben als de nieuwe burgemeester van de gemeente Twenterand. Dan zweef je wel even.”

Als burgemeester zegt hij zich vooral te willen richten op het leggen van verbinding tussen samenleving en overheid. ,,Ik heb hier in Heerenveen mogen ervaren hoeveel kracht er in een samenleving zit. Heel veel prachtige projecten zijn uit deze samenleving tot stand gekomen. In de gemeente Twenterand wil ik die kracht benutten, de verbinding leggen met de samenleving en mooie initiatieven laten slagen.”

Verhuizen

Burgemeester worden in Twenterand betekent ook verhuizen. ,,Ik voel mij hier in Heerenveen erg thuis. Mijn dochter is hier geboren en ik woon met erg veel plezier in Skoatterwâld. Ondanks dat ik hier niet ben geboren, is Heerenveen heel belangrijk voor mij.”

Vanwege de coronatijd wordt er geen afscheidsreceptie gehouden. ,,Dat vind ik natuurlijk wel jammer, maar het is in deze tijd helaas niet anders. Ik kijk me heel veel genoegen terug op mijn periode hier bij de gemeente Heerenveen. Ik bedank iedereen dan ook uit de grond van mijn hart voor de samenwerking.”

Anderen over Hans

Ik ken Hans door mijn werkzaamheden bij verschillende commissies en verenigingen die zich hard maken voor de horeca, ondernemers en een nog mooier Heerenveen. Hans is een sympathieke man waar je open gesprekken mee kan voeren en een gezonde discussie op zijn tijd. Wat voor mij een absolute meerwaarde heeft, is gevoel voor humor en dat heeft Hans! Ik wens Hans alle goeds en succes, maar bovenal: Vergeet niet je Friese paspoort, dat ga je missen en heb je zeker nodig. Want hoe mooi en leuk Twenterand ook is, het is eenmaal geen Gouden Plak, Fryslân boppe!

(Christel Koning, Koninklijke horeca Nederland (KHN) afdeling Heerenveen en ondernemer)

 

In zijn functie van wethouder cultuur heb ik natuurlijk veel met Hans te maken gehad. Ons contact was altijd uiterst plezierig. Ofschoon hij wel eens aangaf weinig verstand te hebben van kunst, onderkende hij de betekenis van Museum Belvédère voor Heerenveen en Friesland. Hij heeft ons enorm gesteund en heeft zeker bijgedragen aan wat wij hebben bereikt. Ik waardeer hem zeer om zijn betrokkenheid en om de informele wijze van onze overleggen. Hij wordt nu burgemeester in een van de mooiste regio’s van Nederland – een geweldig fietsgebied. Ik wens hem en zijn gezin daar alle geluk.

(Han Steenbruggen, conservator museum Belvedère)

 

Ik ken Hans als dorpswethouder van Oranjewoud toen ik voorzitter was van het plaatselijk belang. De samenwerking is wat mij betreft altijd constructief geweest, ondanks dat we het niet op alle punten eens waren. Zijn opmerking op mijn afscheid trof mij : “Wees zuinig op uw bestuurders!”

Hans is een aimabele man en een bestuurder die zijn eigen mening heeft en deze ook met charme in het frontlicht kan brengen. Ik heb Hans altijd een aardige en open persoon ervaren, waarmee op een plezierige en open manier mee gecommuniceerd kon worden, ook al was hij dan van het CDA en ik van de PvdA.

Wat mij betreft moet hij dicht bij zichzelf blijven en als burgemeester ook op dezelfde plezierige en open manier blijven communiceren met “zijn burgers”. Uiteraard wens ik hem in zijn nieuwe functie alle succes en wijsheid toe.

(Jochem Liemburg, voorzitter Plaatselijk belang Oranjewoud van 2011-2018)

 

Ik leerde Hans kennen toen ik na mijn aanstelling als directeur publieke gezondheid een kennismakingsronde maakte langs alle wethouders. Ik kreeg veelvuldig contact met Hans toen hij voorzitter werd van de bestuurscommissie Gezondheid. Hans is een leuke man, ontspannen, makkelijk in de omgang, een sfeermaker. Hij zorgt ervoor dat iedereen wordt gehoord en geeft vertrouwen en aandacht. Met minimale inspanning een maximaal resultaat behalen. Hij laat los waar het kan en pakt vast waar het moet.

Ik wens hem toe dat hij een mooie tijd heeft als burgemeester van Twenterand en kan genieten van zijn nieuwe rol. En uiteraard dat hij daar op zijn plek is. Twentenaren zijn geen Friezen. Hij zal met warmte ontvangen worden. Ik hoop dat hij zich ook snel thuis zal voelen.

(Margreet de Graaf, directeur publieke gezondheid, GGD Fryslân)

(Foto’s Max van Gelder)