Ziekenhuis Tjongerschans gestart met immunotherapie voor patiënten met uitgezaaide longkanker

HEERENVEEN Ziekenhuis Tjongerschans biedt sinds kort immunotherapie aan voor patiënten met uitgezaaide longkanker. Tot dusver konden patiënten in Friesland hiervoor alleen terecht in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Met immunotherapie worden volgens artsen goede resultaten behaald in het verlengen van levens van longkankerpatiënten. 

Tjongerschans verwacht dat ongeveer vijftig patiënten per jaar voor immunotherapie in aanmerking komen. ,,De behandeling is nog altijd niet genezend, maar voor sommige patiënten betekent het wel dat de levensverwachting kan toenemen”, zegt longarts Marten de Vries van Tjongerschans.

De behandeling met immunotherapie is relatief nieuw en bestaat sinds 2015.Tot nu toe werd de behandeling aangeboden nadat patiënten chemotherapie hadden gehad, maar steeds vaker krijgt een patiënt met uitgezaaide longkanker eerst immunotherapie aangeboden. 

De Vries: ,,Immunotherapie is aangetoond effectiever dan chemotherapie bij uitgezaaide longkanker, maar is een dure behandeling. Voordeel is dat de behandeling minder bijwerkingen heeft dan de klassieke chemotherapie.” 

Op dit moment vindt immunotherapie in Tjongerschans alleen plaats voor de behandeling van patiënten met longkanker. ,,Voor andere vormen van kanker is dit nog niet mogelijk in Tjongerschans.”