Mariska van Balen herintroduceert na 35 jaar oude Franeker koffiemerk Van Balen

HEERENVEEN Mariska van Balen die voorheen bij sportstad Heerenveen werkte, heeft het oude Franeker koffiemerk Van Balen na 35 jaar nieuw leven ingeblazen.

In hetzelfde pand in Franeker waar Sybren Gerrit van Balen in 1881 zijn koffiebranderij begon wordt straks weer Van Balen koffie geschonken. Brasserie De Stadstuin is de eerste afnemer.

De kersverse ondernemer Mariska van Balen zet het koffiemerk opnieuw in de markt. Dat gebeurt bijna vier decennia nadat de pake en beppe van haar partner Jeroen van Balen (45) de zaak naast het Planetarium definitief op slot draaiden.

Van Balen werkte vijftien jaar bij Sportstad Heerenveen en dacht na over een nieuwe uitdaging. ,,Ik werkte daar in een dynamische omgeving en had een vaste baan, maar dacht: wil ik dit de komende tien jaar nog blijven doen?”

Zelf kent Van Balen de horeca. Zo deed zij de hotelschool en was zij tussen 2002 en 2005 barista (iemand die gespecialiseerd is in het bereiden van koffie) in Australië en Nieuw-Zeeland.

De afgelopen maanden verdiepte ze zich meer en meer in de wereld van de koffie op beurzen en via trainingen en cursussen. Thuis in Heerenveen brandt ze koffiebonen in haar eigen koffiebrander.

Het doel is dat er op den duur in elke Friese plaats een horecagelegenheid is waar Van Balen Koffie geschonken wordt.