FOTO’S | Restaurant La Fontaine en speelgoedwinkel Sfinx uit Heerenveen brengen ‘Hier kun je naar de wc’ sticker aan

HEERENVEEN Wethouder Jelle Zoetendal en SP-raadslid Jan van der Veen hebben donderdag tijdens de jaarlijkse Nationale Plasdag een ‘Hier kun je naar de wc’ sticker opgeplakt bij restaurant La Fontaine speelgoedwinkel Sfinx in Heerenveen. Daarmee geven beide zaken aan dat mensen die hoge nood hebben er gratis naar de wc kunnen.

Ook melden La Fontaine en Sfinx zich aan bij de HogeNood app. Via social media heeft de gemeente Heerenveen (horeca)ondernemers ondertussen opgeroepen om het voorbeeld van beide zaken te volgen. ,,En een aantal ondernemers heeft al aangegeven ook een Hier kun je naar de wc’ sticker aan te willen brengen”, zegt een gemeentewoordvoerder.

De mogelijkheid om gratis naar de wc te kunnen in het centrum is een van de uitvloeiselen van het burgerinitiatief G1000Heerenveen uit 2019 rondom verbeterpunten van het centrum. Eind 2020 wordt gekeken of er nog steeds gaten zijn in het netwerk van openbare toiletten. Mogelijk investeert de gemeente dan alsnog in meer wc’s.

Een motie van de SP in de raadsvergadering van begin september waarin de gemeente Heerenveen werd opgeroepen om goed in beeld krijgen of er wel voldoende openbare en rolstoeltoegankelijke toiletten zijn in de gemeente en waar deze zich bevinden kreeg de steun van de hele raad.

Met name ouderen, chronisch zieken en blaaspatiënten zullen eerder geneigd zijn de deur uit te gaan als ze weten waar ze terecht kunnen, verwacht de SP. Dat kan weer de kans op eenzaamheid verminderen.

3,5 miljoen mensen

In Nederland ervaren 3,5 miljoen mensen een vorm van plasproblemen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK blijkt dat deze klachten een grote invloed hebben op hun dagelijks leven.

Zo durven mensen die plasklachten hebben de deur niet zomaar uit te gaan, ervaren zij een gevoel van ongemak en zijn ze altijd op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet.

Volgens de Continentie Stichting Nederland durven honderdduizenden mensen zelfs de deur helemaal niet uit te gaan vanwege het ontbreken van openbare toiletvoorzieningen.

(Foto’s Max van Gelder)