FOTO’S | Officiële ingebruikname herdenkingsbrug bij grafheuvel familie Van Bienema in Oranjewoud

ORANJEWOUD De herdenkingsbrug die onlangs is aangebracht en de grafheuvel markeert waar ongeveer twintig leden van de familie Van Bienema zijn bijgezet is maandag officieel geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van een aantal nazaten van de familie Van Bienema.

De grafkelder in het Veenwijkbos in Oranjewoud is een rijksmonument en is een van de oudste particuliere grafkelders van Friesland en eigendom van Staatsbosbeheer. Om de cultuurhistorische plek te markeren is recent een herdenkingsbrug gebouwd.

De herdenkingsbrug is ontworpen Afstammelingen van de familie Van Bienema ging aan het hart dat de kelder de laatste jaren was verworden tot cross- en klauterplek. Samen met Staatsbosbeheer besloten ze tot de bouw van een herdenkingsbrug.

Kunstenaar Arjen Boerstra heeft de herdenkingsbrug ontworpen. Zelf was hij, zo verklapte de Groninger, ooit als tiener in de kelder gekropen. ,,Dit is een soort van boetedoening.”

De 76-jarige Erik Wethmar uit Bussum, nazaat van veenbaas Epke Roos van Bienema die de kelder tussen 1807 en 1810 liet aanleggen, was een van de eersten die op de herdenkingsbrug stapte. Hij herinnerde zich nog hoe zijn grootvader ooit door de vlonder zakte en hoe de as van zijn grootmoeder bovenop de heuvel werd verstrooid.

Het werk aan grafkelder zelf is nog niet gereed. Zo moet er bijvoorbeeld nog een bepaald soort zand in de kelder worden aangebracht, zodat deze beter behouden blijft.

Verre familie

Bij de opening van de herdenkingsbrug waren niet alleen afgevaardigden van de familie Van Bienema aanwezig, maar onder andere wethouder Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen en burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden. Hij is verre familie van de Van Biemena’s.

Epke Roos van Bienema trouwde in 1789 met Suzanna Bergsma. Via de vrouwelijke lijn zijn zij verre overgrootouders van Van Haersma Buma.

(Foto’s Max van Gelder)