De Uitdaging: ‘Meer schilderen nu ik geen winkelcoördinator meer ben bij Terres des Hommes’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Anneke de Jonge die na tien jaar is gestopt als winkelcoördinator bij de Terres des Hommes winkel in Heerenveen. Ze blijft wel als vrijwilliger betrokken bij de winkel aan de Gedempte Molenwijk.

Anneke de Jonge (74) uit Heerenveen is 7 september na tien jaar gestopt als winkelcoördinator bij de Terres des Hommes winkel in Heerenveen. Daar kwam ze terecht toen een vriendin van haar haar vroeg of ze niet bij Terres des Hommes wilde.

,,Van oorsprong ben ik onderwijzeres in het basisonderwijs en daarna werkte ik 18 jaar bij GGZ Fryslân als assistent-manager en directiesecretaresse. Die vriendin wist dat ik ging stoppen met werken. Ik wilde wel winkelcoördinator worden, maar alleen met een medecoördinator. Ik ging jaarlijks namelijk de eerste drie maanden van het jaar naar Bonaire”, zegt Anneke de Jonge. De medecoördinator werd gevonden in Alie Goeman en samen zijn ze begonnen. Dat was in april 2010.

Terres des Hommes

De Terres des Hommes winkel zit sinds 2008 in Heerenveen. Het doel van de winkel is tweeledig: geld bijeen brengen voor programma’s van Terres des Hommes en bezoekers bekendmaken met het werk van Terres des Hommes.

,,In de winkel zijn alleen tweedehands producten te koop. Het heeft een sociaal- en milieuaspect, we willen mensen met een smalle beurs goedkope artikelen aanbieden en de afvalberg reduceren. De winkel van Terres des Hommes is ook wel de Bijenkorf onder de kringloopwinkels.”

Winkelcoördinator

Het vrijwilligerswerk dat Anneke als winkelcoördinator deed, was breed. Ze hield de dagelijkse gang van zaken in de gaten, stelde het rooster samen en was ook aanspreekpunt voor alle vrijwilligers (zo’n 30-35).

,,Wat ik als een van de eerste dingen deed, was het vormen van verschillende commissies. Voor kleding, schoenen, boeken, sieraden, lappendekens en cd’s bijvoorbeeld. Mijn taak was daarna ook het aansturen van die verschillende commissies en zorgen dat er afstemming is tussen die commissies. Als coördinatoren hadden we daarnaast nog onderling een taakverdeling.” Ze maakte de ene week elf uren en de andere week twintig, maar net hoe druk het die week was. Zelf stond ze niet in de winkel.

Stoppen

Het plan was om 1 april dit jaar te stoppen. Anneke was bezig om Anja Schuitema in te werken, maar in maart ging de winkel dicht vanwege het coronavirus. Tot 9 juli is de winkel gesloten geweest.

,,Op 9 juli begonnen we weer om twee middagen open te zijn. Sinds augustus zijn dat drie middagen. We hebben de winkel aangepast aan de maatregelen die we moesten nemen: desinfectiegel bij de ingang, plexiglas bij de kassa en niet meer dan zes bezoekers tegelijk in de winkel. Maar het inwerken van de nieuwe winkelcoördinator was hierdoor lastig. Daarom hebben we besloten dat ik 7 september vertrok, tijdens de bestuursvergadering.” Ze werd toen naar eigen zeggen echt verrast. Ze kreeg boeketten, een cadeaubon en een zilveren speld met oorkonde voor tien jaar vrijwilligerswerk.

Meer tijd voor hobby’s

,,Ik stop als winkelcoördinator omdat ik bijna 75 ben en vooral af wilde van de druk van steeds die roosters moeten maken en moeten zorgen dat er mensen staan. Ik wil meer tijd aan mijn hobby’s besteden. Ik schilder graag, tuinier en houd ervan om te handwerken.”

De oud-winkelcoördinator blijft als vrijwilliger betrokken bij de winkel. ,,Ik wil een keer in de veertien dagen in de winkel staan, maar door corona wacht ik daar nog even mee.”

230.000 euro

Geld dat de Terres des Hommes winkel verzamelde, ging in de jaren dat Anneke winkelcoördinator was, naar verschillende projecten. In 2009 was dat een project voor een Amazoneboot in Brazilië. Daar werd 15.000 euro aan uitgegeven. Van 2009 tot 2011 werd er geld opgebracht voor een flying medical service in Tanzania.

,,Een vliegtuig met een piloot en verpleegkundige vloog langs de Masai om te zien hoe zij met ziektes en zwangerschap omgaan. Daar hebben we 45.000 euro aan uit kunnen geven.”

Voor een project in India om kinderen uit de prostitutie te halen, werd tussen 2011 en 2014 85.000 euro opgehaald. ,,In totaal hebben we in 10 jaar tijd 230.000 euro kunnen bijdragen aan Terres des Hommes.”

Sinds 2019 haalt de winkel geld op voor een project in Cambodja; de donkere zijde van toerisme. ,,Er gaan daar toeristen heen om kinderen te gebruiken als prostituee. Wij willen die kinderen uit de prostitutie halen.” Tot nu toe is er 20.000 euro opgehaald voor het project.

Tweedehands producten

Dat geld werd opgehaald met de verkoop van tweedehands producten in de winkel. ,,Een jaar of zes/zeven terug hebben we een grote flyeractie gehouden in Heerenveen en omgeving waardoor we een gigantische grote inbreng van spullen kregen. Die spullen mochten we gelukkig opslaan in een extra ruimte bij het voormalige D-reizen. Maar in maart dit jaar stopten zij, dus hadden we een groot probleem. Toen heeft de Jumbo in Heerenveen aangeboden dat wij ruimte van hen krijgen om de boel op te slaan. Dat is prachtig, een geweldig aanbod van de Jumbo.”

Meer schilderen

De uitdaging van Anneke is nu om meer te schilderen. ,,Wat betreft de contacten is het nu heel erg beperkt. Maar ik heb van veel vrijwilligers leuke briefjes ontvangen, telefoontjes en bossen bloemen. Normaal gesproken neem je afscheid met een etentje of je onderneemt een leuke activiteit. Maar dat kon nu niet. Dat is wel jammer, maar er zijn ergere dingen.” Wat ze graag schildert, zijn landschappen. Ze zit ook op de schilderschool in Sint Nicolaagsa.

Vrijwilligers

Als de oud-winkelcoördinator terugkijkt op de afgelopen tien jaar, springt de samenwerking met de mensen eruit. ,,Als je dan vroeg: ‘Zou je willen helpen?’ Dan had ik erg snel mensen bij elkaar die wel wilden. Dat heeft heel veel voldoening gegeven. Hulp kwam van alle kanten. En dat je dat dan voor kinderen kan doen die in moeilijke situaties zitten, is erg fijn. We zoeken ook altijd vrijwilligers. We hebben best een aantal vrijwilligers die in de risicogroep zitten, dus nu door corona is het vrijwilligersaanbod beperkter. Jeugdige vrijwilligers zijn dan ook meer dan welkom. Ik heb het werk als winkelcoördinator fijn gevonden, ik heb er altijd met veel plezier gewerkt.”

(Tekst Mieke van Veen)