SP Heerenveen stelt raadsvragen rondom kosten voor dragen mondkapjes

HEERENVEEN De SP Heerenveen gaat maandag tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heerenveen omtrent het dragen van mondkapjes.

De SP stelt voor dat inwoners die niet de financiële middelen hebben voor mondkapjes deze vergoed kunnen krijgen door de gemeente. ,,Die op haar beurt deze kosten op kan voeren vanwege onkosten rondom de coronatijd", aldus SP-raadslid Jan van der Veen.

Het kabinet adviseerde afgelopen week om mondkapjes te dragen in openbare gelegenheden. 

Van der Veen: ,,Echter gaan er vele winkels over tot een verplichting om deze mondkapjes te dragen en anders geen toegang tot de winkel. In onze gemeente hebben wij  veel inwoners die rond  het minimuminkomen leven en moeite hebben met het beschikbare budget de maand rond te komen. Deze inwoners worden nu geconfronteerd met extra uitgaven om mondkapjes aan te schaffen wat voor hen een peperdure aangelegenheid is.”

Van der Veen: ,,Wegwerpmondkapjes kosten gemiddeld vijftien euro voor vijftig stuks. Dat is dertig cent per stuk. Het advies bij deze mondkapjes is dat ze maximaal drie uur gedragen kunnen worden.”

,,De SP roept het college dan ook op om deze week nog met een voorstel hieromtrent te komen richting de inwoners van onze gemeente Heerenveen.”