De Uitdaging: ‘Dat mensen meer na gaan denken over de herkomst van het vlees dat ze kopen’

KATLIJK - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer René Hofma, veehouder en eigenaar van Streekwinkel Katlijk.

Het begon als hobby. René Hofma (53) uit Katlijk had een paar koeien die hij onderhield.

,,Mijn oom had een boerderij, daar kwam ik vaak”, zegt René Hofma. Zo raakt hij geïnteresseerd in het vak van veehouder. ,,We slachtten de koeien die we hadden ook. Het vlees verkochten we in de buurt, aan vrienden, kennissen en we gebruikten het zelf ook. Dat werd telkens meer en zo ontstond uiteindelijk het idee om een streekwinkel te beginnen.” Die winkel kwam er drie jaar geleden.

Vraag groter

,,De vraag naar producten werd groter. We hadden telkens klanten die bij ons thuis de producten kwamen ophalen. Daarom begonnen we een winkeltje achterin onze boerderij aan de W.A. Nijenhuisweg in Katlijk. Met het idee: dan zien we wel. Maar het wordt alleen maar meer. Dat is het leuke ervan. Er zijn ook klanten die producten komen aanbieden. Iemand had appels over. Die bracht het bij ons en de opbrengst splitten we dan. En laatst bood iemand walnoten aan.”

Fulltime boeren

Toen de oom van René overleed, kon hij zijn boerderij met land overnemen en kon hij meer dieren aanschaffen. ,,Nu zijn we zover dat we ervan leven.”

René was voorheen werkzaam in de automotive. Dat werk mist hij soms. ,,Maar dit werk geef meer voldoening. We boeren nu fulltime.”

Belgische blauwe

In zijn land lopen nu zo’n zestig koeien. En een stier. De koeien zijn Belgische blauwe en de stier is een Blonde d'Aquitaine. Beide zijn vleesrassen.

,,De koeien kalveren bij ons drie keer, daarna slachten we ze. De kalfjes blijven een half jaar bij hun moeder. Alle kalveren blijven. De stiertjes blijven twee jaar en de koekalveren worden eerst drie keer drachtig voordat ze geslacht worden.”

Het slachten van de koeien doet de zoon van René, hij is slager. De melk van de koeien is voor de kalfjes. Zuivel dat te koop is in de Streekwinkel, komt van een andere boer. ,,Hij krijgt vlees van ons en wij zuivel van hem.”

Lokaal

René heeft alleen koeien als vee, maar in de winkel is ook ander vlees te koop. ,,We slachten lammeren van mijn schoonvader hier en lammeren lopen ook weleens bij ons rond. Als we grond over hebben, hebben we ook weleens een varkentje. Maar het meeste vlees koop ik in.” Zo komt het kippenvlees bijvoorbeeld vandaan bij een collega-boer die antibioticavrij is en die scharrelkippen heeft. ,,Alles kopen we lokaal in. Alleen onze aardappelen komen van buiten Friesland, uit Bant. Dat zijn biologische aardappelen met 60 procent meer voedingswaarden dan in een standaard aardappel.”

Duurzaam

,,Wat wij belangrijk vinden, is dat de producten lokaal geproduceerd zijn en dat dat op een verantwoorde manier gebeurt. Zo biologisch mogelijk en rechtstreeks van de boer, zonder tussenhandel. Bij ons is het ook van kalfje tot vlees.”

Bij de boer waar René zijn aardappelen koopt, haalt hij ook zogenaamde afvalaardappelen. Van de oogst van vorig jaar. Die gaan naar de koeien.

,,Kringlooplandbouw is dat. We gebruiken ook geen kunstmest. Duurzaamheid vinden we erg belangrijk.”

Dichtbij consument

De uitdaging van de veehouder is om de consument zo ver te krijgen dat hij meer na gaat denken over wat voor voedsel hij koopt. ,,Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Meer boeren worden daar ook enthousiast voor. Met andere streekwinkels wisselen we informatie uit om dichterbij de consument te komen. Dat je vlees niet alleen in de supermarkt koopt.” De winkeleigenaar zou het ook mogelijk willen maken dat consumenten door de stal kunnen lopen en kunnen zien hoe de dieren erbij liggen. Meer informatie geven. ,,Daar willen we naartoe werken en dat is de uitdaging.”

Rechtstreeks kopen

René zou daarnaast graag willen dat mensen meer rechtstreeks gaan kopen. ,,Dan kunnen wij ook goedkoper produceren. Biologisch vlees is duurder, maar als steeds meer mensen biologisch vlees kopen, wordt biologisch vlees vanzelf goedkoper. Supermarkten halen vlees uit het buitenland omdat dat vaak goedkoper is. Hier klagen ze weleens over het niet humaan slachten van dieren, maar je wilt niet weten hoe dat daar gebeurt.”

Hele systeem

Wat hij mooi vindt aan het werk dat hij nu doet, is dat mensen zelf vaker producten aanbieden die hij kan verkopen.

,,Dat zijn leuke dingen. Daarnaast vind ik het mooi dat het me is gelukt waar ik vroeger altijd over nadacht en waar ik naartoe wilde werken: om een goed stukje vlees en een mooi product te maken. Je maakt iets vanuit de grond tot aan het bord. Anders ben je een schakeltje in het hele systeem en nu ben ik in principe het hele systeem. Nu ben ik de producent en verkoop ik het eindproduct.”

(Tekst Mieke van Veen)