Leeg museumcafé wordt expositieruimte

Door de huidige horecasluiting krijgt het restaurant in Museum Belvédère een andere functie.

Na het verwijderen van de tafels en stoelen is de lege zaal geschikt als extra expositieruimte. Er is gekozen voor een pop-up tentoonstelling met de kleurige sculpturen van Gjalt Blaauw.

Werk van de vijfenzeventigjarige kunstenaar was al eerder in het museum te zien. Directeur-conservator Han Steenbruggen: ‘De beelden van Blaauw worden gekenmerkt door heldere kleuren en een poëtische vormentaal. We kunnen nu enkele stukken in samenhang tonen.’ De kunstenaar werkt soms met steen en vaak met staal, dat in vrolijke kleuren wordt geschilderd of roodbruin geroest is. De speelse vormen lijken te wapperen als een vaandel of te flakkeren als een vlam, terwijl andere werken doen denken aan een wolk of een rookpluim. Veel sculpturen bestaan uit twee of meer losse elementen in een schijnbaar wankele compositie. Het lijkt uit het lood, maar is toch in balans.

De tentoonstelling is te zien zo lang de ruimte beschikbaar is. De horeca van het museum is veranderd in take away. Zo is museumbezoek nog steeds te combineren met een kop koffie of een broodje, zo lang het maar elders genuttigd wordt.