FOTO’S | Het bewogen leven van fotograaf Charles Gombault

HEERENVEEN In de Heerenveense Courant van deze week de slotaflevering over fotograaf Charles Gombault, geschreven door Henk Kok van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen (sWOH).

Charles Gombault kan terugblikken op een bewogen leven. Geboren en opgegroeid in Wenen in een periode dat koetsjes nog het straatbeeld bepaalden. Wenen de hoofdstad van een groot rijk, de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Een rijk dat behalve Oostenrijk en Hongarije, Tsjechoslowakije, delen van Polen en de Balkan besloeg.

Na een mislukt huwelijk kort na 1900 verhuisde hij naar Duitsland. Een nieuw gevormd keizerrijk dat nog maar net dertig ervoor in het leven was geroepen. Daar begon Gombault aan een loopbaan als fotograaf, die hij in Nederland voortzette als fotoredacteur van onder andere de Hepkemabladen in Heerenveen en Leeuwarden.

Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog bracht hij in het neutrale Nederland. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Gombault gedwongen om naar Duitsland terug te keren.

Een leven in een tijd waarin de auto en het vliegtuig opkwamen en tegen het eind van zijn leven raketten die in de atmosfeer opstegen.

Marie Gombault terug naar Nederland

Uit het tumultueuze liefdesleven van Charles Gombault waren in een aantal relaties in totaal acht kinderen voortgekomen. Zes bereikten de volwassenheid.

Marie Gombault was zijn jongste kind. In augustus 1944 vertrok ze op 14-jarige leeftijd met haar vader naar Duitsland. Marie trouwde jong met Gerhard Drenckhahn, werkzaam bij de Bundesbahn.

In 1950 kregen ze een zoon Jan, vernoemd naar de broer van Marie, Jan Charles, die op zestienjarige leeftijd omkwam bij een bombardement. Het huwelijk werd geen succes en liep uit op een scheiding. In 1956 vertrok Marie met haar zoon naar Nederland.

Haar moeder Aafke Biegel zou hetzelfde jaar in Franeker overlijden. Ze vestigden zich eerst in haar geboortestad Leeuwarden waar ze ongeveer een jaar bij het gezin van haar halfbroer Wilhelm (Böttcher) inwoonde.

Wilhelm is altijd in Leeuwarden blijven wonen. Margarethe, de zus van Wilhelm en halfzus van Marie, is uit Nederland naar Marsburg in Duitsland gegaan en vond daar onderdak bij de Böttcher familie.

Eerste huwelijk

De drie kinderen uit het eerste huwelijk van Charles Gombault zijn altijd in Duitsland en Oostenrijk blijven wonen. Marie, die in Lübeck een opleiding als coupeuse had gevolgd, kwam in dienst bij de firma De Zee, die aanvankelijk een confectieatelier in Irnsum en later in Heerenveen had. Marie verhuisde naar Heerenveen, waar ze uiteindelijk meer dan zestig jaar zou wonen. Ze kreeg een relatie met een collega wat uitmondde in een tweede huwelijk.

Zoon Jan studeerde in Heerenveen af als onderwijzer en kwam na een huwelijk via Wolvega in Peize terecht, waar hij zijn loopbaan zou afsluiten. De vier kleinkinderen kenden Marie niet anders als oma Ruiter, de naam van haar echtgenoot.

Nadat haar echtgenoot eind jaren negentig was overleden, bleef Marie als weduwe in Heerenveen wonen. Op leeftijd gekomen werd het zelfstandig wonen steeds moeilijker en verhuisde Marie een paar jaar geleden naar een verzorgingstehuis in de omgeving van Peize.

Overleden aan gevolgen corona

Vorige maand september overleed Marie op 89-jarige leeftijd door covid-19. Ze was daarmee de laatste overlevende van de kinderen van Charles Gombault en de enige afstammeling met die naam in Friesland.

Zie ook de website werkgroepoudheerenveen.nl.

(Tekst Henk Kok, sWOH)