Fotorubriek | 'Zwart-witfotografie is nog springlevend'

HEERENVEEN In de maandelijkse rubriek fototip van Fotoclub Heerenveen staat ditmaal zwart-witfotografie centraal.

Vroeger werden vrijwel alleen zwart-witfoto’s gemaakt. Toen de kleurenfotografie opkwam dachten velen dat het gedaan was met de zwart-witfotografie. 

Ten onrechte. De zwart-witfotografie is nog springlevend. Dat komt doordat bepaalde onderwerpen in zwart-wit beter hun recht komen dan in kleur. 

Je ziet het bijvoorbeeld in de architectuurfotografie, waar het lijnenspel vaak belangrijker is dan de kleuren. Hoewel lijnen en kleuren elkaar natuurlijk ook kunnen versterken. 

Je ziet het ook bij portretten waar kleuren het beeld kunnen versterken, maar ook kunnen afleiden. Zwart-witfoto’s stralen eenvoud uit. Ze zijn niet zo druk als kleurenfoto’s. 

Probeer het eens met je mobieltje. In elke mobiel zit tegenwoordig een fotocamera en een programmaatje waarmee je de foto’s kan bewerken. 

Een mogelijkheid daarin is het omzetten van de kleurenfoto in een zwart-wituitvoering. Je zal zien dat sommige foto’s in zwart-wit beter tot hun recht komen. 

De foto bij deze rubriek is er zo eentje. De originele foto was in kleur. Die kleuren waren niet echt bijzonder. 

Toen de foto werd omgezet in zwart-wit en het contrast wat werd opgevoerd, werd het plaatje opeens een stuk interessanter. 

(Tekst en foto Hans Slot)