Koor De Reade Hoeke uit Heerenveen ontvangt jaarlijkse Domela Nieuwenhuis-penning

HEERENVEEN De jaarlijkse Domela Nieuwenhuis-penning gaat ditmaal naar het koor De Reade Hoeke uit Heerenveen.

De penning wordt ieder jaar door het door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds een penning uitgereikt aan een persoon of instelling, die zich inzet voor een vrije en rechtvaardige samenleving. Naast de door Mirjam Mieras ontworpen penning ontvangt de winnaar een geldbedrag van 500 euro.

De uitreiking is normaal gesproken op 18 november. Dat is de sterfdag van politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking nu plaats op papier

De Reade Hoeke is opgericht in 1980. Het betreft een sociaal betrokken koor, dat strijdliederen zingt in diverse talen.

Toen dirigente Martzen Dijkstra dit voorjaar haar 25-jarig jubileum vierde, werd de jaarlijkse uitvoering gekoppeld aan de herdenking van Domela Nieuwenhuis zijn honderdste sterfdag.

Het koor liet zich daarbij inspireren door de Herinneringen van een Friese landarbeider van Imke Klaver. Op de Domela Nieuwenhuis-dag van 2019 had De Reade Hoeke ook al enkele strijdliederen gezongen. Dat optreden, waarbij het koor was opgesteld op de trappen in de hal van Museum Heerenveen, maakte veel indruk op de aanwezigen.

,,Het bestuur van het Domela Nieuwenhuis Fonds heeft mede daarom geoordeeld dat de toekenning van de Domela-penning 2020 aan De Reade Hoeke meer dan verdiend is”, aldus het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds, dat hoopt de penning op een later moment alsnog te kunnen uitreiken.