Extra inzet politie- en boa-capaciteit om autokrasser(s) in Heerenveen op te kunnen pakken

HEERENVEEN Er is extra politie- en boa-capaciteit ingezet om de dader(s) van de autovernielingen in Heerenveen-Midden en Heerenveen-Noord te kunnen pakken.

Politieagenten en boa’s zijn sinds enige weken opvallend en onopvallend extra aanwezig in de betreffende wijken. ,,De extra capaciteit is ingezet om deze zinloze vernielingen een halt toe te roepen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Heerenveen. ,,Daarnaast is er contact met de vertegenwoordigers van de betreffende wijken. Die wijken zijn erg actief en georganiseerd via WhatsApp-buurtpreventie.

Sinds de zomervakantie worden de vernielingen aan voertuigen onder de aandacht gebracht door politie en vertegenwoordigers van de wijk Heerenveen-Noord. Sinds eind oktober vinden de vernielingen ook plaats in Heerenveen-Midden. ,,De vernielingen gebeuren vooral in de donkere uren (avond en nacht). En veelal in het weekend, maar ook doordeweeks”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Voor zover bekend gaat het volgens de gemeentewoordvoerder om tientallen bekraste auto’s. De autobezitter krijgt daarbij niet zelden te maken met duizenden euro’s schade. ,,Die is niet te verhalen via de gemeente. Gedupeerden moeten zelf foto’s maken en aangifte doen en daarnaast de schade indienen bij de eigen verzekering.”

Oproep

Om de vernielingen in te dammen roepen de politie en de gemeente Heerenveen op om gordijnen ’s avonds langer open te houden, zodat gezien kan worden wat er gebeurt op straat. ,,Zet daarnaast de auto als het kan onder een lantaarnpaal.”

Andere tips die worden gegeven zijn om wat vaker met de hond uit te gaan en daarbij als hondenbezitter vaker de omgeving in de gaten te houden.

,,Wie je een bewakingscamera heeft hangen kan deze aanmelden bij ‘Camera in Beeld’, zodat de politie snel beelden kan opvragen als er iets is gebeurd. En lees die zelf ook uit bij verdachte omstandigheden. Speel echter niet voor eigen rechter, maar bel 112 bij een verdachte situatie en/of heterdaad.”