Biodiversiteitscampagne ‘Wat Zullen We Nou Beleven’ van start

HEERENVEEN De campagne ‘Wat Zullen We Nou Beleven’, een initiatief van ruim dertig organisaties, is van start gegaan en heeft een duidelijke boodschap: iedereen kan bijdragen aan meer biodiversiteit.

Door bijvoorbeeld gevallen bladeren in de tuin te laten liggen voor egels. Of door sneeuwklokjes te zaaien in november. Extra voordeel: meer biodiversiteit zorgt ook voor een aangenaam dagelijks leven en een mooiere omgeving.

Froukje Hernamdt is programmamaker bij de Friese Milieu Federatie (FMF), een van de partijen die de campagne op poten heeft gezet. ,,Alles waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben en gebruik van maken, wordt mogelijk gemaakt door biodiversiteit. Een klassiek concert bijwonen kan dankzij paarden. Paardenhaar wordt gebruikt voor de strijkstokken.”

De campagne nodigt mensen daarnaast uit om ook iets te doen ter bevordering van biodiversiteit. En dat kan het hele jaar door. ,,Dit weten veel mensen niet. Maar wat we doen in de winter, heeft effect in het voorjaar.”

Schuilplaats

Hernamdt: ,,Het hoeft geen geld te kosten om bij te dragen aan biodiversiteit. Simpelweg bladeren in de tuin laten liggen geeft egels een schuilplaats en dus meer leefruimte. Ook het beginnen van een insectenhotel in het voorjaar of het hele jaar door proberen om zo min mogelijk in plastic verpakte producten te kopen zijn manieren om bij te dragen.”

De campagne ‘Wat zullen we nou beleven?’ is een initiatief van een groot aantal organisaties, waaronder: LTO Noord, gemeenten, It Fryske Gea en Circulair Friesland.

Zie ook www.watzullenwenoubeleven.nl.