Yogaschool Andante uit Heerenveen stopt ermee door gevolgen coronatijd

HEERENVEEN Yogaschool Andante uit Heerenveen sluit de deuren. Eigenaresse Monique de Vries zegt dat besluit te hebben genomen vanwege de coronatijd.

Volgens De Vries is het geven van fysieke yogalessen bij andante aan de Leeuwarderstraatweg door de lockdown en de beperkingen in groepsgrootte onmogelijk geworden. ,,Ik had een goedlopend bedrijf met negentig leerlingen en genoot van mijn werk. Dat was mijn passie.”

Door het steeds wisselende coronabeleid zoals De Vries het omschrijft, is het aantal betalende leden dramatisch verminderd. Zij probeerde haar bedrijf in stand te houden door onlinelessen aan te bieden, maar dat bood geen soelaas.

,,Er kwamen amper meer lesgelden binnen en de kosten zoals vooral huur van het pand liepen gewoon door”, zegt De Vries. Zij heeft ondanks de aangekondigde miljardensteun voor ondernemers na de eerste lockdown sinds juni 2020 geen recht meer op compensatie door het Rijk.

Spaargeld aangewend

Ze heeft ondertussen haar spaargeld aangewend, de huur opgezegd, haar leden afgezegd en hoopt als de corona voorbij is een doorstart te maken. Voorlopig zit ze thuis zonder werk en zonder recht op uitkering.

,,Deze situatie geldt voor heel veel ZZP’ers. De miljardensteun gaat naar de grote bedrijven, de horeca en wat al niet meer, maar de kleine ondernemer staat met lege handen. Na jaren hard werken moeten deze kleine bedrijven zichzelf redden. Tot ze omvallen.”