De Uitdaging: ‘Rustig doorgaan met Dance Sound’ 

DE KNIPE - In de rubriek De Uitdaging verhalen van mensen en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jorn Cnossen uit De Knipe, eigenaar van Dance Sound.

Hij was een jaar of negen/tien toen hij zijn eerste discolampjes kreeg. Inmiddels is het werken met licht, maar ook met geluid, de fulltime baan van Jorn Cnossen (28) uit De Knipe. Met zijn bedrijf Dance Sound verzorgt hij verschillende licht- en geluidsprojecten.

Van hobby naar werk

,,Het is een uit de hand gelopen hobby. Tijdens mijn studie begon ik ermee. In 2011 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel, maar dat was meer omdat het financieel verantwoord moest zijn. Daardoor heb ik wel mijn business opgezet. Na mijn studie, zo’n vijf jaar geleden, heb ik het doorgezet als mijn werk.” Jorn volgde de opleiding podium- en evenemententechniek aan de Friese Poort in Drachten.

Kinderdisco’s

Zijn passie voor licht en geluid ontstond door zijn vrienden. ,,Ik heb het bij hen afgekeken. Ik vond het heel interessant. In het begin draaide ik ook muziek, maar de techniek erachter, vond ik het mooist.” De eerste opdrachten die Jorn had, waren optredens in lokale schuren. ,,En ik draaide wel veel bij kinderdisco’s. Ik was zelf toen niet ouder dan de rest, dus het sloot wel goed aan. Mijn vader reed me overal met mijn spullen naar toe. Ik was een jaar of vijftien/zestien dus ik had nog geen rijbewijs.”

Lokale opdrachtgevers

Het dj'en doet hij alleen nog als hobby. Bedrijfsmatig voert hij alleen de techniek uit. ,,Het stukje techniek wat erbij nodig is om een evenement op te zetten.” Jorn werkt momenteel veel als freelancer bij collega-bedrijven. Producties die hij maakt voor eigen opdrachtgevers lopen uiteen. Hij levert materiaal aan de Swetser, maar heeft ook een lichtshow verzorgd op de panden van Hét Postkantoor en ’t Gerecht in Heerenveen. ,,Dat zijn lokale opdrachtgevers. Maar als freelancer heb ik ook wel veel in de televisiewereld gewerkt en was ik regelmatig te vinden in Ziggo Dome en Ahoy. Dit was allemaal voor corona.”

The Masked Singer

Jorn hielp onder andere mee bij The voice of Holland en bij The Masked Singer. ,,Ik ben dan een van de vele mensen die daar rondlopen en ben dan als zzp’er aan het werk. Mijn werk daar bestaat dan voornamelijk uit het op- en afbouwen van de set. Er zijn veel opdrachten die er voor mij uitspringen en die ik leuk vond om te doen. The Masked Singer is er daar een van, die was heel mooi.” Maar de 28-jarige werkt ook op congressen, in de zakelijke wereld. ,,De evenementenbranche is wel groot en ruim en ik ben er best breed in werkzaam. Van vrolijk tot serieus.”

Focus op zakelijke kant

Door de coronacrisis zijn de werkzaamheden van Jorn helemaal omgeslagen. ,,Het merendeel van de materialen die ik voorheen elke week nodig had, die heb ik nu zelf eigenlijk sporadisch nog nodig. De grote materialen zijn het meest ingericht voor festivals en evenementen. De zomerperiode. Ik probeer mij nu meer te focussen op de zakelijke kant. Met livestreams, zakelijke presentaties en aandeelhoudersvergaderingen en dergelijke. Je kan niet zomaar je hele bedrijfsinventaris daarop aanpassen. Qua investering praat je over grote bedragen en je moet de opdrachtgevers daar ook voor hebben en vinden.”

Rustig doorgaan

De uitdaging is om rustig door te gaan, waar mogelijk, en te wachten op betere tijden. ,,Omdat ik een klein bedrijf ben, heb ik ook de mogelijkheid om rustig door te kunnen. Ik heb niet hele grote vaste kosten. Daar ben ik wel blij mee. Dat helpt ook om rustig door te kunnen gaan. Dat is wel mijn voordeel als kleine ondernemer.”

Afwisseling

Jorn is blij met het werk dat hij doet. Een specifieke droomopdracht kan hij niet noemen. ,,Wel lijkt het me gaaf om totaalleverancier te zijn van een groter evenement. En dan het liefst een groter evenement in Heerenveen en omstreken. Dat zou wel mooi zijn.”

Wat het werk leuk voor hem maakt, is de afwisseling. Elke week is bij hem wel weer anders. ,,Ik heb jaarlijks veel opdrachten die terugkomen en ben dan met dezelfde mensen in contact, maar ook daarin is geen enkele week hetzelfde. Het is een mooie afwisseling. Dat kan ik wel goed waarderen. Een kantoorbaan is niks voor mij.”

(Tekst Mieke van Veen)