Politieke partijen willen dat Participatiewet betere invulling krijgt in de gemeente Heerenveen

HEERENVEEN Het beleid van het college van B en W rondom de benadering van mensen in de bijstand kan veel beter. Dat werd dinsdagavond duidelijk in een commissievergadering over de Participatiewet, waarmee de bijstand wordt geregeld.

Het betrof een ingelast debat dat was aangevraagd door GroenLinks. Die partij wil dat de bijstand in Heerenveen anders wordt aangepakt en dat de Rekenkamer onderzoek doet en daarbij ook kijkt naar het wantrouwen en de opsporingsmethoden.

Ook werd duidelijk dat zich twaalf mensen hebben gemeld bij het meldpunt dat de SP Heerenveen onlangs instelde voor gedupeerden van de bijstandsaffaire in de gemeente Heerenveen.

Daarnaast hebben zich twintig mensen gemeld bij het ombudsteam van de PvdA. Dat team geeft richting aan leden en niet-leden om samen een oplossing te vinden.

In de vergadering werd duidelijk dat mensen die in de bijstand zitten ,,zich geschoffeerd voelen” en ,,amper nog naar het gemeentehuis durven te gaan.”

Wethouder Rinkes liet weten zich niet te herkennen in de verhalen over angst en onveiligheid. Wel noemde zij het een signaal dat serieus wordt genomen.

Daarnaast wezen de VVD en het CDA op de klachtencommissie waar inwoners heen kunnen. Beide partijen vinden wel dat er voor de ontvangers van bijstandsgeld regels en verplichtingen moeten zijn.

Terugvorderingen

De gemeente Heerenveen vorderde de afgelopen vijf jaar van 1075 bijstandsgerechtigden (een deel van het) bijstandsgeld terug.

Bij sommige inwoners gebeurde dat meerdere keren. In totaal gaat het om 1535 terugvorderingen. In 44 zaken ging het om meer dan 10.000 euro. De meeste terugvorderingen lagen onder de 1000 euro. Dit jaar vorderde de gemeente tot nu toe vijf keer geld terug.

Lees ook: Bijstandsaffaire houdt gemoederen politiek gemeente Heerenveen bezig. GroenLinks wil debat en SP Heerenveen opent meldpunt voor gedupeerden bijstandsaffaire