SP Heerenveen: ‘Schrijnende verhalen bij meldingen rondom bijstandsaffaire’

HEERENVEEN Tot nu toe hebben zich bijna vijftien personen gemeld bij het meldpunt dat de SP Heerenveen openstelde voor gedupeerden van de bijstandsaffaire in Heerenveen.

Dat zegt SP-raadslid Dimph van Ruth. De meldingen komen uit de hele gemeente Heerenveen. ,,Vanwege de privacy houdt de SP alles anoniem. Wel vragen wij toestemming om de klachten te mogen gebruiken, zodat wij ook kunnen aantonen dat het niet altijd goed gaat rondom de bijstand.

De klachten zelf komen uit alle leeftijdsgroepen. ,,Er is heel veel schaamte onder deze mensen, van wie de kinderen ook worden ook geraakt en dat vindt de SP echt schrijnend.”

De klachten zelf hebben volgens Van Ruth onder andere betrekking op ,,een zeer onaangename manier worden behandeld. Mensen die zich bedreigd voelen en angstig zijn.”

Van Ruth: ,,Als de mensen die zich gemeld hebben het goed vinden, ga ik in gesprek met de wethouder om haar inlichtingen te geven. Ik neem dus nog contact op met de melders voordat dit gesprek plaatsvindt. De SP is in ieder geval blij dat het college het ook anders wil, maar de wet zal in Den Haag moeten worden gewijzigd. De 1200 euro per jaar giftenvrij, wat door het college is voorgesteld, is een begin. Maar we zijn er nog niet.”

PvdA

Bij het Ombudsteam van de PvdA hebben zich de afgelopen weken eveneens personen gemeld met vergelijkbare verhalen. Dat betreft twintig mensen.

Wethouder Hedwich Rinkes (CDA) liet deze week tijdens de door GroenLinks aangevraagde extra commissievergadering weten de verhalen over angst en onveiligheid niet te herkennen. „Maar het is wel een signaal dat wij heel serieus nemen.”

Rinkes wees op het bestaan van een onafhankelijke klachtencommissie, los van de gemeente, waar mensen heen kunnen.