Gemeente Heerenveen start in februari publiekscampagne rondom het thema ‘aardgasvrij’

HEERENVEEN De gemeente Heerenveen start in februari met de publiekscampagne ‘Heerenveen wordt aardgasvrij, jouw inbreng hoort daarbij’.

De campagne is bedoeld om inwoners en ondernemers kennis te laten maken met wat de komende jaren gaat spelen rond het thema aardgasvrij en om hen uit te nodigen mee te denken en de kans te geven om hun vragen, ideeën, wensen en zorgen kenbaar te maken.

Ook kunnen inwoner en ondernemers in mei reageren op de concept Transitievisiewarmte, die de gemeente dit jaar moet opleveren. Daarin staat welke wijken als eerste aan de beurt komen. Als platform daarvoor staat de website www.eenvooreengroener.nl sinds enige tijd online.

,,Als in 2022 wordt gestart met de eerste uitvoeringsplannen in wijken, nemen we andere inwoners ook mee in die verhalen. De campagne is zodanig ingericht dat hij de komende jaren mee kan”, zegt een woordvoerder van de gemeente Heerenveen.

Twee praktijkwijken

Rondom het thema komen twee praktijkwijken in Heerenveen. Welke dat zijn is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat groepen initiatiefnemers worden ondersteund in hun zoektocht om aardgasvrij te worden.

,,Het moet uiteindelijk resulteren in een wijk uitvoeringsplan. Dat kost gemiddeld twee jaar, Uiteindelijk komen alle wijken een keer aan de beurt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen kan meedoen en kan profiteren. Energiearmoede voorkomen is een belangrijk uitgangspunt van de gemeente, ook bij aardgasvrij worden.”

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland van het aardgas zijn. Dat is een afspraak uit het klimaatakkoord. Daarnaast moet in 2030 twintig procent van alle gebouwen al zover zijn.