Fotorubriek | De smederij

HEERENVEEN In de maandelijkse rubriek fototip van Fotoclub Heerenveen staat ditmaal ‘oude beroepen’ centraal.

De foto met als thema ‘Oude beroepen’ heb ik gemaakt in het Openluchtmuseum in Arnhem, van de meer dan honderd jaar oude smederij van Loerbeek, die in 1992 naar dat museum is overgeplaatst.

Loerbeek is een klein dorp gelegen in het Gelders Montferland. Onder de smederij is nog een opslagkelder voor carbid, dat gebruikt wordt bij het lassen.

Van oudsher heeft een smederij een: smidsvuur, waar metaal gloeiend heet gestookt kan worden, een aambeeld, een werkbank en een blaasbalg. Het smidsvuur wordt met behulp van brandstof en extra zuurstof verhit tot over 1000 graden Celsius. Op de foto is de smid, in mijn ogen een zeer karakteristieke man, bezig met het maken van een pook.

Met opzet heb ik aan de linkerkant van de foto het met enig zonlicht verlichte raam meegenomen omdat door het licht het aambeeld goed tot uitdrukking komt. De foto is met ‘de hand’ genomen en niet geflitst. Het meenemen van een statief was hier geen optie. De belichtingstijd is 1/40, diafragma 4, ISO 1600.

De smederij deed mij sterk denken aan de smederij in Vledder, het dorp waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Maar ook daar heeft de smederij de tand des tijds niet doorstaan.

(Tekst Tiemen Stuiver)