De Uitdaging: ‘Door blijven gaan met winterzwemmen bij De Heide zolang als ik kan’ 

HEERENVEEN In de rubriek De Uitdaging verhalen van mensen en de uitdaging in hun leven. Deze keer Henk Haveman die elke dag een rondje zwemt door het Heidemeer in Heerenveen.

De 74-jarige Henk Haveman uit Heerenveen zwemt elke dag een rondje door het Heidemeer in Heerenveen.

,,Het is begonnen in de coronatijd. Er was niet veel te doen, dus ik ging ‘s ochtends zwemmen. In de herfst liep ik een rondje over de Heide en zag ik een groep zwemmers bij het strand. Ik sprak ze aan en zij vertelden me dat ze elke zondagmorgen om half tien hier zwommen en sommigen zwommen elke dag. Dat is helemaal mijn ding en ik vroeg of ik mee mocht doen. Dat was helemaal goed. Vanaf oktober vorig jaar ben ik elke dag gaan zwemmen en dus ook winterzwemmen”, vertelt Henk.

Vader

Zwemmen deed Henk altijd wel veel. Dat kwam door zijn vader. ,,Ik ben een geboren Lemster, ben aan de waterkant opgegroeid. Mijn vader was een groot liefhebber van zwemmen. In april ging de thermometer mee naar het water. ‘No kin it wol’, zei hij dan en dan gingen we zwemmen. Van de dam naar de Noordoostpolderdijk, een stuk van 500 meter of langer. Dat was heerlijk. Zo ben ik erin gegroeid.”

Nieuwjaarsduik

Het winterzwemmen was nieuw voor de 74-jarige. ,,Het is niet aan te bevelen om gelijk in de winter ermee te beginnen. Wij zijn in de herfst begonnen. Dan wen je aan het water. Het is riskant om zomaar in het ijskoude water te springen. Dan moet je jezelf wel heel goed voelen.”

Wat Henk altijd wilde, was meedoen aan een nieuwjaarsduik. ,,Ik zag die groepen altijd lekker in het water springen, dat was toch ook wel mijn ding.”

Afgelopen jaarwisseling heeft hij het gedaan. Niet bij een georganiseerde nieuwjaarsduik, want die konden niet doorgaan, maar met het zwemgroepje is hij fris het nieuwe jaar begonnen.

Dippen

Als het even kan, zwemt Henk elke dag. Ook toen het vroor en er ijs lag. ,,In het begin zwommen we in wakken, dus waar de eenden bijvoorbeeld zwemmen. Maar toen het echt dichtgevroren was, konden we niet zwemmen. Dan wordt het dippen. Dan maken we een wak en dan gaan we daar lekker in. Dat wak zetten we elke dag af met takkenbossen, om ongelukken te voorkomen. Elke ochtend moesten we dat wak weer open hakken. Na afloop voel je je zo goed. Dat je het hebt gedaan. Na afloop ga ik altijd een uur lopen om de kou uit mijn lichaam te krijgen. Dan loop ik in een zo’n snel mogelijk tempo om weer op te warmen.”

Zwemgroepje

De Heerenvener gaat niet alleen zwemmen, dat doet hij samen met leden van het zwemploegje dat graag buiten zwemt.

,,Als het een dag regent of hard waait, gaan we niet. Maar als ’s middags het weer dan omslaat en we hebben zin, dan gaan we ’s middags nog even zwemmen. Een keer overslaan voelt net alsof je iets hebt gemist.”

De groep bestaat uit zo’n veertien zwemmers. Als ze met z’n allen gaan zwemmen, dan zwemmen ze uit elkaar en houden ze afstand. ,,Dat houden we goed in de gaten.”

Het groepje doet niet alleen aan zwemmen. Een keer per maand gaan de zwemmers met een prikstok en afvalzak De Heide rond op zoek naar rotzooi. Dat verzamelen ze en brengen ze bij de gemeente Heerenveen.

,,Dat waardeert de gemeente. We krijgen dan een beloning en die schenken wij weer aan een goed doel.”

Reacties

In de winter is het water waarin Henk zwemt een graad of twee. In de zomer kan het de 18 graden aantikken. Hij krijgt veel energie van het zwemmen.

,,Ik ben gepensioneerd, heb overal tijd voor en leef niet meer in een gestreste maatschappij. Ik kan het leven goed aan op deze manier.”

De zwemmer krijgt enthousiaste reacties, zegt hij. ,,Veel mensen, vooral mensen met een hond, blijven even staan voor een praatje. Je ziet elke dag ongeveer dezelfde mensen. Viel het wat mee? Vragen ze dan. Maar soms ook wel verbaasde blikken: durven jullie dat? We doen het voor onszelf. Omdat we ons gewoon goed voelen na de tijd. Dat is het voornaamste.”

Dicht bij natuur

,,Bovenaan staat dat ik dicht bij de natuur wil zijn. Daarom zwem ik elke dag. Lekker even uitdrijven en dan de gedachten laten gaan. Momenteel leef ik een leven zonder zorgen. Geen ziekte en mijn vrouw en kinderen doen het goed. Woorden als ‘dankbaarheid’ en ‘tevredenheid’ zitten vooraan in de mond en in het hoofd. Als we dan klaar zijn met zwemmen, zijn we ook wel trots dat we het weer hebben gedaan. Vroeger, tijdens echte winters, reed ik toertochten op het ijs. Dan kwam ik met een bevroren gezicht thuis en was het pijn lijden, maar het gaf zo’n goed gevoel dat je het gedaan had.”

Door blijven zwemmen

Zijn uitdaging is om met het zwemmen door te blijven gaan. ,,Zolang ik kan, blijf ik doorzwemmen. We worden allemaal ouder. Vroeger liep ik hard, nu wandel ik. In mijn jonge jaren heb ik gevoetbald. Ik hol nu nog weleens achter een bal aan, maar meer ook niet. Ik vind het erg leuk dat ik dit groepje zwemmers trof waardoor ik de hele winter kan zwemmen. Dat wil ik doen, zolang ik het kan. Ik geniet er geweldig van.”

(Tekst Mieke van Veen)