Diverse versoepelingen rondom coronamaatregelen

HEERENVEEN Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond op een persconferentie rondom de coronamaatregelen diverse versoepelingen aangekondigd zoals opening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Die mogen weer aan de slag. ,,Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich nog beter aan de basisregels houden."

,,Hoe langer crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt'', begon Rutte. ,,We zijn het aardig zat aan het worden.''

Maar het kabinet is bereid risico te nemen, zij het een beetje. Dit met de Britse variant in het achterhoofd. Rutte hoopt dat de versoepelingen maatschappelijk gezien een positieve impact zullen hebben.

,,We doen hiermee iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis en ook niet onomkeerbaar'', waarschuwde de premier alvast. Want als de cijfers onverhoopt door het dak gaan, liggen alle opties van aanscherping weer op tafel. Het is daarom belangrijk de basisregels goed in acht te houden. Rutte presenteerde de versoepelingen in vier stappen.

1. Het voortgezet onderwijs en mbo per 1 maart open
Leerlingen kunnen minimaal een dag in de week weer naar school en vaker als dat mogelijk en verantwoord is. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, zo besloot het kabinet. De anderhalve meter afstand zal blijven gelden, met uitzondering voor het voortgezet speciaal onderwijs. Rutte: ,,Bij een positieve besmetting van een leerkracht of leerling, dan gelden duidelijke afspraken over quarantaine.''

2. Contactberoepen mogen weer
Vanaf 3 maart kan een bezoek aan de kapper, pedicure, schoonheidsspecialist, nagelstylist en massagesalon weer. Ook rijscholen mogen weer aan de slag. Dit wel met voorwaarde dat je vooraf reserveert en dat er triage plaatsvindt om eventuele klachten te controleren. Het enige contactberoep waarvoor een uitzondering geldt, zijn de sekswerkers. ,,Het openstellen van deze beroepen is belangrijk voor ondernemers en het welzijn van klanten, van wij allemaal dus'', aldus Rutte. Ook het feit dat je in een gecontroleerde omgeving naar bijvoorbeeld de kapper gaat, is voor het kabinet een belangrijke reden tot deze versoepeling over te gaan. ,,Het zijn bezoeken die niet dagelijks plaatsvinden en de risico's op overdracht zijn daar beperkt. Het leidt niet tot heel veel verplaatsingen en is niet een bezoek dat zich constant herhaalt.''

3. Winkelen op afspraak
Winkels waren al open voor afhaal (click & collect), maar mogen nu ook de deuren op afspraak openen. Per verdieping mag je twee klanten tegelijk ontvangen, zei Rutte. Je moet je wel vier uur van tevoren aanmelden. De afspraken zijn voor minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. ,,Vooral voor de kleinere winkelier leidt dit hopelijk tot meer lucht.'' Het kabinet gaat nog in gesprek met grote winkelketens over hoe zij ermee moeten omgaan.

4. Buitensporten mogelijk tot 27 jaar
Tot nu toe mocht je buiten sporten als je 18 jaar of jonger was. Nu is dat opgerekt naar 27 jaar. Je mag nog niet sporten in competitieverband, maar wel met je eigen team binnen de eigen club. Rutte: ,,Nu het voorjaar zich aandient is het voor deze groep belangrijk. We durven het.''

Op maandag 8 maart is er een nieuwe persconferentie over het coronavirus. Dan worden besluiten aangekondigd over de periode na 15 maart.