FOTO’S | De Trend Kappers Heerenveen viert coronaproof 40-jarig bestaan

HEERENVEEN Nu de kapsalons weer open zijn kunnen klanten wederom langskomen voor een knipbeurt. Zo ook bij kapsalon De Trend Kappers aan de Begoniastraat 2 in Heerenveen. Eigenaar Tinus Rinsma is blij dat de deuren weer open mogen, al helemaal tijdens het jubileumjaar.

Voor salon manager Tinus Rinsma is zijn beroep zijn passie. Rond zijn achttiende begon hij aan zijn studie voor allround kapper. Na het behalen van de benodigde diploma’s heeft Rinsma op verschillende plekken ervaring opgedaan, waaronder in Engeland en Duitsland. Zodanig heeft hij zichzelf ontwikkeld binnen het vakgebied.

Op 6 april 1981 opende hij zijn eigen kapsalon aan de Begoniastraat in Heerenveen. Vanwege de centrale plek van Heerenveen was het volgens Rinsma de ideale plaats om de kapsalon te beginnen. Inmiddels kent de zaak naast de kapsalon, ook een schoonheid- en pedicuresalon.

Dit jaar viert De Trend Kappers haar 40-jarig bestaan. Normaliter zou dat groots gevierd worden, maar vanwege de coronatijd kan dat niet. Wel is de zaak vanaf dinsdag 6 april feestelijk versierd en krijgen de klanten een attentie.

De lockdown

In het voorjaar was De Trend Kappers wegens de lockdown tien weken gesloten. Rinsma noemt dat zwaar. ,,Het doet wel wat met je als ondernemer als je verplicht de deuren van je salon moet sluiten. Niet alleen omzettechnisch, maar ook mentaal.”

Daarom was hij erg blij dat de kapsalon in maart weer open mocht. Klanten konden via de website een afspraak maken om langs te komen. Hier is volgens Rinsma veel gebruik van gemaakt, want hij heeft vier drukke weken achter de rug. ,,Iedereen kreeg een attentie van ons met een sticker waarop stond ‘blij u weer te zien.’ De klanten kregen een handcrème, omdat ze zo vaak hun handen moeten wassen en de heren kregen ook allemaal een aftershavebalsem.”

Omdat de saloneigenaar zelf binnen de risicogroep valt, houdt De Trend Kappers zich goed aan de coronamaatregelen. Eveneens is de kapsalon zo coronaproof mogelijk gemaakt.

,,We hebben een goed ventilatiesysteem en we hebben allemaal een mondkapje op”, aldus Rinsma. Daarnaast wordt er goed opgelet hoe vol de zaak is en wordt gewerkt met maximaal drie kappers tegelijkertijd en een stagiaire. Ook de wachtruimte is anders ingedeeld. Waar eerst vijf stoelen stonden, staan er nu drie om de anderhalvemeterregel te kunnen handhaven.

Waardering voor het vak

Rinsma merkt dat de klanten blij zijn dat ze weer langs kunnen komen. ,,Je ziet hoe belangrijk een goed geknipt ‘koppie’ is en een mooie kleur in het haar. Vooral in deze tijd blijkt het bezoek aan de kapper echt een uitje te zijn.”

Bovenal hoopt Rinsma voor de toekomst dat alles weer wat terug naar normaal gaat. ,,Ons vak zal sowieso niet ophouden te bestaan. Sterker nog, ik denk dat de mensen ons vak meer zijn gaan waarderen.”

Voor meer informatie zie www.detrendkappers.nl of bel naar 0513-620137.

(Tekst Ilse Wind)