FOTO’S | Winnaars lokale en duurzame initiatieven ontvangen elk cheque van 100.000 euro voor verwezenlijken plannen in de gemeente Heerenveen

HEERENVEEN De vijf winnaars van lokale en duurzame initiatieven in de gemeente Heerenveen zijn bekend. De bijbehorende cheques van 100.000 euro zijn donderdagmiddag door de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland uitgereikt.

De winnaars zijn: Aengwirden Aardgasvrij, Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen, Baanbrekers voor nieuwe energie, Rijwoningen renoveren - organiseren maakt goedkoper en Nieuweschoot zet een stap naar CO-neutraliteit.

In totaal werden tien initiatieven ingediend. Zij hielden op 12 maart een online pitch. De gekozen vijf die daaruit naar voren kwamen werden als meest kansrijk beoordeeld.

De winnaars kregen de cheque online uitgereikt. Dat gebeurde vanuit het Thialfstadion, waar journalist Roelof Lousma de bekendmaking presenteerde aan de tien initiatieven.

Aan tafel zaten ook wethouder Jelle Zoetendal en Marjan Minnesma, directeur van de stichting Urgenda en voorzitter van de beoordelingscommissie. Online werden zij bijgestaan door energiegedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Friesland. 

Inhoud initiatieven

Aengwirden Aardgasvrij heeft als doel binnen de gebouwde omgeving in de dorpen Terband, Tjalleberd, Luinjeberd en Gersloot energieverbruik te beperken en gezamenlijk duurzame energie op te wekken en te delen.

Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen gaat voor een groener en aantrekkelijker bedrijventerrein met duurzaam opgewekte energie en duurzaam vervoer.

Baanbrekers voor nieuwe energie willen de Uitvindersbuurt in Oudeschoot aardgasvrij maken, gecombineerd met geluidswering voor de snelweg A32 die er langs loopt.

De naam Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper zegt genoeg. Het initiatief van wijkvereniging De Greiden, samen met Heerenveen-midden, Oudeschoot en Akkrum willen per woningtype uitwerken hoe de woning kan verduurzamen, waarna de aanpak steeds op eenvoudige wijze kan worden herhaald.

Nieuweschoot zet een stap naar CO-neutraliteit richt zich op een innovatieve warmtepomp die gebruik maakt van afvalwater in combinatie met een warmtebatterij. Daarmee willen alle woningen in Nieuweschoot verduurzamen.

Lees ook: Vijf deelnemers Lokaal Energie Experimenten Fonds maken via pitch kans op 100.000 euro