FOTO'S | Kinderen enthousiast over eerste bootcamp in wijk Nijehaske: ‘Mogen we volgende maand weer?’

HEERENVEEN Wijkvereniging Nijehaske heeft zaterdagmiddag een bootcamp gehouden voor de kinderen uit de wijk. Onder begeleiding van Wilco Tigchelaar van Bootcamp Heerenveen kon de jeugd een uur lang fanatiek sporten en bewegen. Dat leverde louter enthousiaste reacties op bij de deelnemers.

De bootcamp werd gehouden op het grasveld naast het multifunctionele wijkcentrum Ús Kubus. Bij aankomst hing de Bootcamp Heerenveen vlag al uit en stond een groep van zestien kinderen te popelen om te beginnen. Dankzij het ideale weer en de vrolijke uitstralingen van de jeugd zat de sfeer er gelijk al goed in.

Op het veld waren van tevoren verschillende sportattributen klaargezet. Waaronder touwen voor het touwtrekken en autobanden voor de lichte krachtoefeningen. Na een goede uitleg van sportinstructeur Tigchelaar konden ze met de warming-up beginnen.

Terwijl de groep druk bezig was, keken de ouders en begeleiders aan de zijlijn toe en werden de kinderen aangemoedigd. Af en toe wisten de kinderen tijdens het sporten toch nog naar hun ouders te zwaaien. De ouders zwaaiden natuurlijk weer vrolijk terug.

‘Wijk in beweging brengen’

Wijkvereniging voorzitter Fokalien Cuperus was blij om te zien dat het zo goed ging. Het was namelijk voor het eerst dat de wijkvereniging een bootcamp organiseerde. ,,Wij willen de wijk Nijehaske in beweging brengen. Voor de kinderen is er ondanks de coronamaatregelen nog heel veel mogelijk”, aldus Cuperus.

De kinderen die meededen waren tussen de 7 en 11f jaar oud. Het was de bedoeling dat de wijkvereniging nog twee bootcamps hielden voor de jongeren tussen de twaalf en achttien jaar oud. Alleen ging dat wegens te weinig animo niet door. Esther Veldstra, secretaris van de wijkvereniging, liet weten dat er onderzocht wordt wat voor activiteiten ze wel kunnen aanbieden voor de oudere jeugd.

Eigen gang gaan

Bij het evenement zat de sfeer er goed in. De groep bootcampers ging na de warming-up touwtrekken en tikkertje spelen. Twee activiteiten waarbij de kinderen reuze fanatiek werden.

Voor de omstanders was het mooi om te zien hoe de groep met veel plezier samen sporten en hun energie kwijt konden. Ook Cuperus merkte dat de jeugd dit echt even nodig had. ,,Kinderen hebben vaak behoefte aan beweging en als de binnensporten dan wegvallen, dan is dat voor kinderen toch wel heel vervelend.”

Maar de kinderen zullen kinderen niet zijn als ze tijdens het sporten ook even hun eigen gang gaan. De groep splitste zich tijdelijk op in kleinere groepjes. Sommigen gingen met Tigchelaar mee om nog een spel bij de autobanden doen, anderen hingen rond bij de pannakooi of gingen even dansen. Uiteindelijk kwamen ze wel weer bij elkaar als Tigchelaar daarom vroeg.

‘Zeer geslaagd’

Na afloop van de bootcamp keerden de kinderen weer terug naar de ouders. Vol met nieuwe energie vertelden ze enthousiast wat ze gedaan hadden. Aan de manier van praten was het zeer duidelijk dat voor hun de bootcamp zeker geslaagd was.

Voor sportinstructeur Wilco Tigchelaar was het leuk om te zien dat de kinderen die meededen zo vrolijk werden van de bootcamp.

,,Er wordt op dit moment niet veel aangeboden en dan is het heel mooi dat het vanuit wijkvereniging Nijehaske wel wordt gedaan. Het is ook hartstikke leuk dat ze mij daarvoor gevraagd hebben.”

Volgens Cuperus en Veldstra zijn er plannen om in de toekomst meer soortgelijke activiteiten te organiseren. Alleen hangen de plannen nog af van de coronamaatregelen. Wel is het voor de beide vrouwen duidelijk dat er behoefte aan nog een bootcamp is”. Van meerdere kinderen kregen we namelijk de vraag of ze volgende maand weer mochten.”

(Tekst Ilse Wind)