De Uitdaging: Livemuziek voegt wat toe aan een uitvaart

ALDEBOARN In de rubriek De Uitdaging verhalen van mensen en de uitdaging in hun leven. Deze keer Peter Krako en Aisha Krako-Bransen. Hun bedrijf Memories Uitvaartmuziek, dat vijf jaar bestaat, verzorgt livemuziek bij uitvaarten.

Peter Krako en Aisha Krako-Bransen vierden met hun bedrijf Memories Uitvaartmuziek onlangs hun eerste lustrum. Het idee voor hun organisatie ontstond, toen Aisha het diploma voor leisure management in ontvangst nam. Na een aantal baantjes, zoals in het bankwezen en als stewardess, wilde Aisha een eigen bedrijf beginnen.

,,In eerste instantie dacht ik er aan om iets in het toerisme te doen,” vertelt Aisha. ,,Zo wilde ik Chinese toeristen naar Friesland halen. Je zoekt een gat in de markt, he.”

Om zonder ervaring en zonder een zakelijk netwerk een eigen bedrijf te beginnen, is lastig. In dezelfde periode ging bij echtgenoot Peter een belletje rinkelen. Hij is zelf muzikant en maakt deel uit van de begeleidingsband van Willeke Alberti. ,,Ik speelde bij uitvaarten en zag de meerwaarde van live-muziek bij een begrafenis of crematie,” zegt Peter. ,,Daarom vond ik het voor Aisha het verkennen waard om live-muziek aan te bieden. Misschien dat we hier iets in konden betekenen.”

Daarnaast had Peter een groot netwerk opgebouwd van muzikanten en heeft hij knowhow van hoe het er praktisch aan toe gaat onder muzikanten. Daarom werden beide lijnen, van organisatie en live-muziek, gebundeld in Memories Uitvaartmuziek.

Het echtpaar wil benadrukken dat muziek via Spotify of van een cd ook prima is. Het gaat immers om specifieke uitvaarten, waar wel of geen muziek bij hoort. ,,Maar live-muziek heeft in onze ogen iets toe te voegen bij zo'n afscheid,” zeggen Peter en Aisha. ,,Het is niet goed uit te leggen, maar bij live-muziek heb je het idee: 'Je had er bij moeten zijn'. Juist dat gevoel is de meerwaarde om muziek live te laten uitvoeren.”

Peter speelt gitaar in de band van Willeke Alberti. ,,Met Willeke spelen we, buiten Corona om, vaak bij verzorgingshuizen. Wat we vaak terughoren, is dat muziek echt iets doet met de bewoners. Sommigen zijn doorgaans moeilijk te bereiken, maar door muziek worden ze helemaal los,” licht Peter toe.

De muziek bij een uitvaart is heel persoonlijk. Een paar dagen voor dit gesprek waren Peter en Aisha bij een begrafenis, waar een saxofonist voor de muziek zorgde. ,,De nabestaanden van deze overledene wilden graag muziek uit een clubhouse, en daar paste een saxofoon goed bij. Zodoende klonken Ibiza-achtige klanken bij deze uitvaart,” vertelt Aisha.

Elke muzieksoort is goed. ,,Onlangs hadden we een uitvaart met gospelmuziek. Stond een heus 'black gospel'-koor te zingen. Een andere keer stonden muzikanten met een viool en gitaar Air van Bach uit te voeren aan het graf. De weduwe vond dit prachtig. We willen maar zeggen: alles is bespreekbaar.”

Een andere keer wilden de nabestaanden accordeon-muziek. ,,Toen stuurde ik in de voorbereiding shantymuziek door. Want muziek met een accordeon is vaak shantymuziek of tangomuziek. Dat bleek niet de bedoeling: het moest fado-muziek zijn. Zo is in overleg besloten om geen accordeon-muziek te doen, maar fado-muziek met onder meer een Spaanse gitaar.”

Peter en Aisha herinneren zich een uitvaart, waarbij de overledene twee weken voordat zij overleed, haar eigen muziek had ingezongen. ,,Deze muziek werd op haar begrafenis gedraaid. Dat is heel indrukwekkend om mee te maken.”

Niet alles is ook uit te voeren zoals het in gedachten is. Een heel orkest met tientallen muzikanten is niet te doen, zeker niet in Corona-tijd. ,,Maar we kunnen een klassiek stuk wel omzetten naar een strijkorkest,” zegt Peter. ,,Dat is dan wel een goede mogelijkheid.”

De muziekkeuze is altijd in overleg met de familie. ,,We vragen altijd naar het waarom achter de keuze voor de muziek,” zegt Aisha. ,,De muziek moet passen bij de overledene.”

Elke uitvaart is anders, weten Aisha en Peter uit ervaring. ,,Een slechte muziekkeuze bestaat niet. Als een bepaalde muziekstijl bij de overledene hoort, dan is het goed,” zegt Peter. ,,Soms kiezen mensen voor bekende muziek van Claudia de Breij of Tears In Heaven van Eric Clapton. Dat kan voor anderen cliché-muziek zijn, maar cliché werkt wel. En daarbij: iedereen kent het, dus kan deze muziek heel verbindend werken.”

Door het uitvoeren van live-muziek worden door de aanwezigen bij de uitvaart een nieuwe herinnering gemaakt. ,,Een live-uitvoering van een muziekstuk is bij een begrafenis toch anders dan vanaf een geluidsdrager,” aldus Peter. ,,Juist dat wat je samen beleefd, ook bij een uitvaart, is iets wat eigenlijk niet onder woorden is te brengen.”

Memories Uitvaartmuziek werkt door het hele land. Nog niet zo lang geleden werd muziek uitgevoerd bij een uitvaart in Rotterdam. ,,Je merkt wel dat in veel katholieke streken de dienst al is vormgegeven, ook wat betreft de muziek,” vertelt Aisha. ,,Maar dat neemt niet weg dat we overal voor muziek zorgen.”

De aanvraag voor live-muziek gaat soms via de uitvaartverzekeraar, soms rechtstreeks. ,,Het kan bij ons via beide kanalen,” zegt Aisha. ,,Een uitvaart is nooit leuk, maar wij proberen op deze manier de nabestaanden verder te helpen. Met een goede en mooie herinnering aan deze dag.”

,,Als nuchter volk zijn we niet gewend om over de dood te praten,” zeggen Peter en Aisha. ,,Maar het is wel goed om het hier over te hebben. Dat je van tevoren kenbaar maakt welke muziek je wilt laten horen, bijvoorbeeld. Dat voorkomt veel spanningen. En we weten dat de dood een keer komt.”

Peter is de muzikant binnen Memories Uitvaartmuziek, maar is niet de enige die de live-muziek verzorgt bij uitvaarten. Het bedrijf maakt gebruik van een groot netwerk van collega-muzikanten. Aisha verzorgt de communicatie en administratie rondom de aanvragen van live-muziek bij de uitvaarten. Buiten Corona om wordt behalve tijdens de uitvaart ook na afloop een herdenkings-bijeenkomst gehouden met live-muziek. Ook wordt ter voorbereiding op de begrafenis of crematie met de nabestaanden de muziek besproken.

Tekst: Frits Tromp