Ondernemers blij met winkelverruiming, gemengde gevoelens bij Heerenveense horeca omtrent stappenplan

HEERENVEEN Waar de ondernemers blij zijn dat mensen weer spontaan naar niet-essentiële winkels mogen, overheersen bij de horeca gemengde gevoelens.

„De daghoreca is blij dat de terrassen open mogen van 12.00 tot 18.00 uur. Anderen zoals kroegen zien het niet zitten. Zij kunnen dan voor een paar uurtjes open is wat ik hoor en dan ook nog eens op een moment dat mensen aan het werk zijn”, zegt Christel Koning, voorzitter van de Koninklijke Horeca afdeling Heerenveen en eigenaar van restaurant Hof van de Koning.

Koning noemt het stappenplan dat de overheid dinsdagavond aankondigde in een persconferentie „een eerste stap. Maar wij begrijpen alleen niet waarom we niet iets langer de terrassen open mogen houden. Daarom is het een eerste stap en meer niet. Wel hopen we uiteraard dat er positieve berichten blijven komen.”

‘Stap voorwaarts voor winkels’

„Een hele mooie stap voorwaarts”, noemt Peter de Vries, centrummanager in Heerenveen, de aankondiging van het kabinet om weer ‘spontaan’ naar de winkel te mogen.

Hoewel er een maximum van één klant per vijfentwintig vierkante meter geldt en stewards moeten worden ingezet om toezicht te houden, voelt het volgens De Vries als een nieuw begin.

„We kunnen weer ergens aan werken. Ook in onze groepsapp waren er louter duimpjes omhoog. Helemaal omdat de versoepeling eerst hal mei zou ingaan en nu dus 28 april wordt”, zegt De Vries, die aangeeft begrip te hebben voor het stappenplan van de overheid. „We moeten wel reëel zijn. Want als je om je heen kijkt voor wat betreft corona, dan kun je zien dat we met zijn allen nog niet zijn.”

Met de gemeente Heerenveen is De Vries momenteel in overleg omtrent de inzet van stewards. „Zoals ik het heb begrepen gaat het om één steward per vijfentwintig winkels. In Heerenveen praat je dan over vijf stewards. Die moeten zes dagen per week worden ingezet.”

Momenteel moet minimaal vier uur van tevoren een afspraak worden gemaakt voor niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en kringloopwinkels.

De Vries: „De eerste paar weken ging dat wel goed. Daarna kende Heerenveen hetzelfde beeld als landelijk. Ook hier werden toen minder afspraken gemaakt of kwamen mensen niet opdagen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra