Heerenveners breien mee voor zwachtelactie voor Leprazending Nederland

HEERENVEEN Door het breien van zwachtels zetten tal van inwoners uit de gemeente Heerenveen zich in voor de Stichting Leprazending Nederland. Onder hen de 85-jarige Bep van Veen uit Heerenveen.

De actie begon vorig jaar september in Eastermar en betrof een initiatief van Tine Hoekstra. Inmiddels bestaat de groep verdeeld over heel Friesland uit meer dan honderd fanatieke breiers. Bij Bep van Veen kunnen de mensen gratis katoen halen en zwachtels brengen. ,,Ik heb hier garen genoeg en dat kunnen ze ophalen zoveel ze willen.”

De groep heeft ondertussen rond de 580 zwachtels gemaakt. Daarvan zijn 550 in april door Tine Hoekstra en Bep van Veen bij de Stichting Leprazending Nederland in Appeldoorn bezorgd en terechtgekomen bij patiënten in diverse landen.

Wanneer de volgende lading wordt gebracht, is nog niet bekend. Dat hangt er vanaf hoeveel er nog binnenkomt. Wel weet Van Veen dat ze nog lang niet stoppen. ,,Zolang iedereen hier enthousiast aan het breien is, dan ga je niet zeggen we houden op. We gaan door tot we er bij neervallen.”

Van Veen is blij om te zien dat zoveel mensen enthousiast aan de actie meehelpen. Als waardering heeft ze voor elke deelnemer een handje gebreid met daaraan een gedichtje. ,,De attentie is bedoeld als een helpend handje voor de breiers.”

Over de ziekte

Lepra is een besmettelijke ziekte die voornamelijk voorkomt in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De ziekte is te behandelen met medicatie, goede voeding en hygiëne.

Zwachtels zijn noodzakelijk om bij patiënten de voeten en handen te kunnen verbinden.

Voor meer informatie zie www.leprazending.nl.

(Tekst Ilse Wind)