Linda van de Poll en Raimunda Hörmann: ‘Vrijwilligerswerk verrijkt echt je leven’

HEERENVEEN In de rubriek De Uitdaging verhalen van mensen en de uitdaging in hun leven. Deze keer Linda van de Poll en Raimunda Hörmann. Zij vormen het Vrijwilligers Servicepunt (VSP) van Caleidoscoop Heerenveen. Vanuit die functie ondersteunen ze mede vrijwilligers naar vrijwilligerswerk en brengen ze de landelijke vrijwilligersactie NLdoet onder de aandacht.

,,Vrijwilligerswerk verrijkt je leven.” Linda van de Poll en Raimunda Hörmann zijn helder over het belang van vrijwilligerswerk. ,,De vrijwilligers leveren een bijdrage aan de samenleving, de betreffende organisatie biedt iets waar vaak geen geld voor is en de ontvanger van dit werk krijgt iets extra’s.”

NLdoet

Welzijnsorganisatie Caleidoscoop werkt samen met bewoners aan een leefbare samenleving door vrijwilligers te ondersteunen, verbindingen te leggen tussen organisaties en initiatieven te nemen op het gebied van leefbaarheid. Heel duidelijk zichtbaar wordt dat tijdens het NLdoet, dat dit jaar vrijdag 28 en zaterdag 29 mei plaatsvindt. 

Van de Poll en Hörmann vormen het Vrijwilligers Servicepunt (VSP). Zij vormen de schakel tussen de organisaties die een hulpvraag hebben en de vrijwilligers die iets willen doen. 

,,We attenderen vrijwilligers op de vacatures bij organisaties en we wijzen op dagen zoals NLdoet”, vertelt Van de Poll.

NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. ,,Het mooie is dat je voor één dag vrijwilligerswerk kunt doen”, zegt Hörmann. ,,Je bent niet verplicht om dit de rest van het jaar ook te doen. Een dag per jaar is goed.”

Van de Poll vult aan dat vrijwilligerswerk gezellig is om te doen. ,,Gezelligheid staat voorop. Je doet het met elkaar en voor elkaar.”

18 organisaties

Voor het komende NLdoet-weekend zijn er zo’n achttien organisaties die klusprojecten aanbieden. „Dat zijn projecten bij zorgorganisaties, jongerencentra, musea, kinderboerderijen, basisscholen, dorpshuizen, dorspinitatieven, sportverenigingen en de plaatselijke scoutings”, vertellen de dames. 

Om mee te doen aan NLdoet is het niet noodzakelijk om dat in teamverband te doen. Ook als individu mag je je aanmelden. Aanmelden kan via de website www.nldoet.nl. 

Je kiest dan zelf een klusproject die bij je past. Verdeeld over de organisaties is er voor zo’n 350 vrijwilligers plek.

Coronaproof

,,Door corona is het aantal projecten en vrijwilligers wel minder dan in voorgaande edities", vertelt Van de Poll. ,,Vorig jaar ging NLdoet niet door. En je bent toch voorzichtig om in groepen bezig te zijn. Maar maak je geen zorgen: alle klussen zijn coronaproof.”

Het uitvoeren van vrijwilligers is belangrijk om te doen. ,,Het gaat om het omkijken naar elkaar, dat is echt nodig”, zegt Van de Poll. 

,,Nodig voor de organisatie, want organisaties hebben lang niet altijd de financiële middelen om al het werk te doen. Denk daarbij aan gezelschap voor ouderen, het vervoer voor bewoners in verzorgingshuizen, maar ook voor het werk bij sportclubs.”

Leefbaarheid

Vrijwilligers zorgen op hun manier voor de leefbaarheid bij bijvoorbeeld buurthuizen. Zo zorgen zij er voor dat een vergaderplek in stand wordt gehouden voor buurtverenigingen, die een duurdere locatie niet kunnen betalen.

Van de Poll geeft een voorbeeld van een activiteit tijdens NLdoet: ,,Een vrouw woonde naast een basisschool. Wanneer de kinderen voetbalden kwam de bal geregeld in haar tuin. Deze vrouw had een heel klein netwerk. Tijdens NLdoet is samen met de kinderen van de basisschool het hek bij mevrouw in de tuin opgeknapt en verhoogd, zodat de bal nu vrijwel nooit meer bij mevrouw in de tuin terecht kwam. Dit soort wisselwerkingen komen vaak voor.”

Vrijwilligerswerk

Het woord ‘vrijwilligerswerk’ heeft volgens Van de Poll onterecht een beladen bijsmaak gekregen. 

,,Het werk is niet altijd vrijblijvend, sommige mensen denken dat je je gelijk vast pint aan een organisatie. Dat hoeft niet zo te zijn. Want als je je opgeeft voor NLdoet, kun je ook twee uurtjes meehelpen. En wanneer je een jaar later weer mee wilt doen aan NLdoet kan dat, maar is niet verplicht. Je kunt NLdoet wanneer je twijfelt om vrijwilligerswerk te gaan doen, ook zien als een kennismaking met vrijwilligerswerk.”

Verschil maken

,,Je kunt voor een dag of een paar uurtjes het verschil maken voor een ander of voor een organisatie. Daarnaast kun je kijken of vrijwilligerswerk bij je past. En wat dan precies bij je past: bij de sportclub, in een verzorgingshuis of in het buurthuis.” 

En ook belangrijk, zo meent Van de Poll: „Je komt er achter hoeveel tijd je zou willen of kunnen besteden aan vrijwilligerswerk.”

Soms gebeurt het dat vrijwilligers na NLdoet blijven plakken bij de betreffende organisatie. ,,Daar hebben we niet goed zicht op”, zegt Van de Poll. ,,Het kan, het is een leuke bijkomstigheid als mensen vrijwilligerswerk blijven doen. Maar dat is niet het doel.”

Attenties

Tijdens het laatste weekend van mei bezoeken Van de Poll en Hörmann alle projecten die gedaan worden. Alle deelnemers krijgen dat weekend ook een attentie van Caleidoscoop en de gemeente Heerenveen, als dank voor het werk dat zij verrichten. Een vrijwilligersvergoeding wordt tijdens de landelijke actie NLdoet niet uitgekeerd. 

,,Wij gaan zelf tijdens NLdoet langs alle projecten om de attenties rond te brengen”, vertelt Hörmann. ,,Misschien gaan we zelf ook nog de handen uit de mouwen steken. Maar dat is afhankelijk van het aantal klussen dat worden ingevuld. We verheugen ons op de gezelligheid tijdens NLdoet en bij alle andere vrijwilligersklussen.”

Zie ook www.caleidoscoopheerenveen.nl en www.nldoet.nl.

(Tekst Frits Tromp)