Hoe hoog mag je hypotheek zijn?

Aangeboden door: Ikbenfrits.nl

Overal in het land hebben mensen grote moeite om een passende koopwoning te vinden. Heerenveen vormt daar beslist geen uitzondering op. Als je dan ook nog eens weet dat in deze gemeente eind vorig jaar pakweg dertig procent van de verkochte woningen door investeerders werd verworven, besef je dat het er allemaal nog niet veel beter op wordt.

Niet voor niets komen steeds meer gemeenten bij nieuwbouwprojecten met aanvullende voorwaarden zoals de eis dat de koper de woning zelf dient te gaan bewonen. Maar zelfs wanneer je een geschikte woning weet te vinden, is 't nog maar de vraag of je die wel kunt betalen. Met name starters op de woningmarkt klagen steen en been, omdat ze niet voldoende geld kunnen lenen. Want hoe hoog mag een hypotheek eigenlijk zijn? En waarom?

Je persoonlijke situatie

Hoeveel je als potentiële huizenkoper kunt lenen, hangt nauw samen met je persoonlijke situatie. Vaak wordt gedacht dat het uitsluitend te maken heeft met je inkomen, maar dat is een misverstand. Natuurlijk is je inkomen wel een belangrijke factor in het bepalen van de hypotheeksom, maar er speelt meer. Ook je leeftijd is een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje. Je kunt je vast wel voorstellen dat je als 30-jarige meer vertrouwen krijgt van een hypotheekverstrekker dan een 70-jarige. Iemand van 70 zal immers naar alle waarschijnlijkheid een looptijd van twintig of dertig jaar niet kunnen waarmaken wegens voortijdig overlijden. Naast leeftijd en inkomen speelt ook nog een rol of je een partner hebt, want dan kun je een deel van het partnerinkomen optellen bij je eigen inkomen. Verder is van belang of je al ergens anders financiële verplichtingen hebt.

Maximaal de woningwaarde

Vanuit de overheid is bovendien bepaald dat je maximale hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. Dat is een veiligheidsmaatregel om mensen tegen zichzelf te beschermen. Als je meer zou mogen lenen, bestaat het risico dat je in serieuze problemen komt op het moment dat je de maandlasten niet meer kunt dragen. Als dan namelijk de hypotheekverstrekker tot het besluit moet komen om de woning te verkopen, terwijl die minder waard is, zit je alsnog met een grote schuld waar je niet zo gemakkelijk vanaf komt.