Gemeente Heerenveen gestart met jaarlijkse bestrijding eikenprocessierups

HEERENVEEN De gemeente Heerenveen is gestart met het jaarlijkse bestrijden van de eikenprocessierups.

De larve van de eikenprocessievlinder die gezondheidsklachten kan geven, is ondertussen aangetroffen op diverse plekken in de gemeente.

De afgelopen jaren is het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente Heerenveen toegenomen. Op diverse plekken is ondertussen een brief verspreid dat de larve is aangetroffen en nesten bestreden gaan worden.

Ook is op diverse plekken in de gemeente al gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Daarbij worden de eiken die aan weg staan bespoten met een biologisch middel (nematoden).

De behandeling met deze microscopisch kleine aaltjes, waarvan sommige ervan plagen op een veilige en duurzame manier bestrijden, wordt na een week herhaald.

‘Gezondheidsklachten voorkomen’

,,De aanpak moet ertoe leiden dat de rups wordt bestreden voordat deze tot gezondheidsklachten kan leiden. Ondanks deze bestrijding kan de overlast niet volledig worden weggenomen”, schrijft de gemeente Heerenveen in de brief aan omwonenden.

Het bespuiten van de eiken gebeurt in april en mei, nadat de bladvorming van de eikenbomen is begonnen.

,,De werkzaamheden vinden plaats in de avonduren. Dan is de rups het meest actief. Het werk kan uitlopen tot in de nacht, waardoor geluidsoverlast kan worden ervaren.”

Nestkastjes koolmezen

Om de eikenprocessierups op natuurlijke wijze te bestrijden, werden eerder al in maart 2020 op diverse plekken nestkastjes opgehangen voor koolmezen. Dat is gedaan door de Vogelwacht Heerenveen/Oranjewoud in samenwerking met de gemeente Heerenveen en betreft vele honderden van dergelijke nestkastjes.

De koolmees is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Het ophangen van de nestkastjes moet deze vogelsoort aantrekken en straks bijdragen aan het bestrijden van de eikenprocessierups.

Voor vragen of voor het zelf doen van een melding omtrent eikenprocessierups kan contact worden opgenomen met de gemeente Heerenveen via het telefoonnummer 140513 of via WhatsApp: 06-14399559