Bitcoin verbruikt evenveel energie als Nederland

unsplash.com

Toen langebaanschaatser Kai Verbij in Heerenveen wereldkampioen werd op de 1.000 meter vergelijk hij zichzelf met een bitcoin. "Ik ga steil omhoog", zei hij er meteen bij.

Natuurlijk is het wel een stuk complexer en gaat de Bitcoin koers vooral op en neer. Cryptomunten zijn zeker niet zonder risico. Toch moeten we het volgens Elon Musk ook over iets anders durven te hebben. Hoe populairder een cryptomunt als Bitcoin wordt, hoe sterker het energieverbruik ervan stijgt. Het is een van de redenen waarom Tesla niet langer bitcoinbetalingen zal aanvaarden. Elon Musk is een van de eerste prominente figuren die de schijnwerpers verplaatst van de altijd maar weer aangehaalde beleggingsrisico's naar het klimaateffect van cryptomunten.

Deze koerswijziging is toch opvallend, want Elon Musk heeft altijd aangegeven dat hij gelooft in de toekomst van cryptomunten. Daar wijkt hij nu ook niet van af. Zo gaf hij aan nog steeds te geloven dat ze een veelbelovende toekomst hebben, maar dat zo'n toekomst niet ten koste mag gaan van het milieu. Elon Musk is wel niet de eerste die daarop wijst. Zo heeft ook de ECB, de Europese Centrale Bank, eerder al gewaarschuwd voor de ecologische voetafdruk van cryptomunten. Toch heeft bij het grote publiek een sterke naam als Elon Musk meer effect dan een grijze Brusselse organisatie. Het zorgde er zelfs voor dat Greenpeace de optie om in bitcoins te doneren, heeft geschrapt.

Miners verbruiken enorm veel energie

Het vervuilende karakter ontstaat omdat bitcoins worden gedolven. Hiervoor moeten computers complexe puzzels oplossen en daarvoor is heel veel rekenkracht en energie nodig. Niet alleen om datacentra te doen draaien, maar ook om ze voldoende te koelen. Het energieverbruik is dan ook torenhoog. Een enkele bitcointransactie kost bijvoorbeeld evenveel energie als wat nodig is voor 789.530 VISA-transacties. Het totale energieverbruik is vergelijkbaar met dat van geheel Nederland.

Niet alleen verbruikt bitcoin veel energie, maar bovendien gaat het ook om grijze energie. Maar liefst 75% van de bitcoins worden namelijk in China gedolven, terwijl de Chinese miner vooral steenkool als stroombron gebruikt. Dit resulteert in een CO2-uitstoot van 185 ton voor de productie van één bitcoin. Om een hoeveelheid goud te delven met een gelijke waarde is er 'slechts' 16 ton CO2 nodig. Opvallend daarbij is dat het energieverbruik altijd samen met de koersprijs stijgt, maar onlogisch is dit zeker niet. Minen kost veel energie en ook energie heeft een prijskaartje. Daarom wordt het pas echt interessant wanneer de energiekosten laag zijn en de koers hoog.

Duurzame oplossingen zijn moeilijk te realiseren

Het hoge energieverbruik is iets waar niet alleen Bitcoin last van heeft, maar ook andere cryptomunten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ook de Ethereum- of de Ripple koers , samen met die van Bitcoin, een terugval kende. Er wordt wel al langer gezocht naar oplossingen. Eenvoudig is het echter niet omdat daarvoor aan de achterliggende basisprincipes moet worden gesleuteld. En daar is maar weinig enthousiasme voor.

Toch geven sommige Bitcoinevangelisten aan dat het energieverbruik ook voordelen kan bieden. Bij het investeren in groene energie zijn er namelijk altijd belemmeringen. De hoeveelheid opgewekte energie is nu eenmaal heel onzeker en daarbij bestaat er het risico op een overproductie. Miners kunnen in zo'n geval een afnamegarantie bieden door de overtollige groene energie voor dumpingprijzen af te nemen. Of het zo eenvoudig kan zijn, zal de toekomst moeten uitwijzen.