FOTO’S | Stichting Oranjewoud Historie: ‘Het is de bedoeling dat de informatie behouden blijft voor de toekomst en niet verloren gaat’

ORANJEWOUD Oranjewoud kent sinds eind januari 2019 de stichting Oranjewoud Historie. De stichting is opgericht om informatie over het dorp en omstreken te verzamelen.

De Stichting Oranjewoud Historie is ontstaan als een voortzetting van de voormalige stichting Brongergea op de Kaert. Die werd opgeheven nadat zij hun doelen hadden behaald en ze een boek hadden uitgebracht over hun buurtschap.,,Over Oranjewoud is een wereld aan informatie verschenen, maar dat gaat voornamelijk over de adel. Over het ‘gewone volk’ ontbrak informatie”, aldus voorzitter Jitze de Jong van de Stichting Oranjewoud Historie.

Momenteel bestaat het bestuur uit vijf dorpsbewoners. Naast De Jong zijn dat: penningmeester Anneke Liemburg, secretaris Jacob Drost en de bestuursleden. Jaap van der Zee en Wiep van der Meulen, die onder andere het webdesign doet. Alt Liemburg is aftredend bestuurslid.

Heidelaan

Het doel van de stichting is om informatie te zoeken en te verzamelen over de geschiedenis van Oranjewoud en omstreken. Hierbij staat het ‘gewone’ volk voorop en gaat het over de geschiedenis van alle straten, huizen, de bewoners en hun activiteiten.

De Jong: ,,We zijn nu bezig met de Heidelaan. Daar zijn we mee begonnen en hebben we al informatie uit ongeveer 1830 over de bewoners en hun omgeving.” In de loop van de tijd wil de stichting door alle straten van het dorp en omstreken gaan.

Het interviewen van oude(re) dorpsbewoners is een van de prioriteiten van de stichting. Bij die gesprekken draait het om: anekdotes, informatie, herinneringen en oude foto’s over het ‘vroegere’ dorp.

Zo hebben de bestuursleden al een aantal mensen gesproken. Alleen gaat dat vanwege de coronatijd momenteel lastig. ,,Om dan met iemand van 93 over de telefoon het interview te doen is niet prettig. Wij zitten dus een beetje met corona in de maag”, zegt Anneke Liemburg.

Steeds meer gegevens

Wel zeggen de leden van de stichting te merken dat als zij mogen langskomen, de bewoners het bezoek waarderen. Dan komen de verhalen los en worden de fotoboeken van zolder gehaald.

Drost:,,Ik denk dat er wel heel veel mensen zijn die het leuk vinden dat de geschiedenis en hun verhalen en foto’s worden verzameld en worden opgeslagen. Door de naamsbekendheid van de stichting merk je ook dat er steeds meer gegevens naar boven komen.”

Digitaal archief

Naast de interviews met bewoners, haalt de stichting ook informatie uit het archief van de gemeente Heerenveen. Volgens het bestuur is daarin een wereld aan informatie te vinden.

Omdat de informatie uit het gemeentearchief volgens de stichting niet altijd even toegankelijk is, zijn de bestuursleden bezig een digitaal archief aan te leggen waarop hun informatie verzameld wordt en veilig gesteld kan worden voor de toekomst. Daarnaast wordt de website oranjewoudhistorie.nl continu aangevuld met informatie.

Drost: ,,Zie het als een levend document waarmee we bezig zijn, omdat we telkens blijven controleren en informatie blijven toevoegen.”

Ook heeft de stichting Oranjewoud Historie mogelijke plannen voor een boek.,,Dat is een heel zorgvuldig proces van wat je gebruikt. Want als je straks een halve kamer van de Heidelaan hebt dan moet je gaan zeggen, voor bijvoorbeeld een boek, wat ga je publiceren?”, zegt Anneke Liemburg.

(Tekst Ilse Wind)