GroenLinks Heerenveen: ‘Echte inspraak voor inwoners dat verder gaat dan enkel een advies’

HEERENVEEN GroenLinks Heerenveen pleit voor ,,echte inspraak voor de inwoners van Heerenveen en dat gaat verder dan enkel een advies geven, dat wordt meegewogen in de besluiten die de gemeenteraad neemt.” Hieronder de tekst.

Volgens fractievoorzitter Gerrie Rozema van GroenLinks Heerenveen blijft de betrokkenheid van inwoners van Heerenveen ,,nog veel te veel hangen op de eerste treden van de participatieladder: informeren, raadplegen en adviseren. Wij pleiten ervoor om inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij grote en klein(er)e veranderingen in hun woonomgeving middels ‘beginspraak’. Mensen moeten betrokken worden op het moment dat er nog iets te kiezen valt, niet als de begroting er al ligt.” 

Eerder stemde GroenLinks tegen een motie om inwoners van Heerenveen om advies te vragen over de gemeentelijke begroting voor 2022. Een andere reden om tegen te stemmen noemt Rozema de planning in tijd. ,,Om een degelijk participatietraject op te zetten voor een groot en complex onderwerp als de begroting, zeker met de grote bezuinigingen die de gemeente te wachten staan, heb je meer tijd nodig dan zes weken.” 

Daarnaast schept het vragen van advies volgens GroenLinks verwachtingen. ,,Mensen die een advies hebben gegeven, zullen verwachten dat er iets mee wordt gedaan. Stel dat blijkt dat mensen zorg voor de ouderen en kwetsbaren in onze gemeente en een goed fietsnetwerk belangrijker vinden dan het faciliteren van topsport?”, zegt Rozema. ,,Dan zullen partijen die het hardst riepen om raadpleging er geen probleem mee hebben om het advies van de samenleving naast zich neer te leggen.”