Gemeente Heerenveen van start met grootschalige vervanging oude armaturen door led-verlichting

HEERENVEEN Wethouder Rinkes heeft dinsdag het startsein gegeven voor het vervangen van oude bestaande verlichting door led-verlichting. Zij deed dat door in een hoogwerker de armatuur te vervangen van een lichtmast aan de Innovatielaan in Heerenveen. De komende jaren worden alle armaturen in de gemeente vervangen.

Het vervangen van oud licht door led kost 200.000 euro extra per jaar. Die investering is vorig jaar vanuit het duurzaamheidsprogramma en energieakkoord door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. ,,Na vervanging van de in totaal negenduizend lampen in de gemeente Heerenveen wordt jaarlijks 125.000 euro bespaard op energiekosten en 40.000 euro voordeel op onderhoudskosten. Dat laatste voordeel ontstaat doordat de lichtbronnen niet meer periodiek vervangen hoeven te worden. Bovendien geven ledlampen veel minder storingen”, aldus Rinkes.

De nieuwe led-armaturen kennen ook een ‘dimregime’. Met de nieuwe led-verlichting, die bij het lichtbeleidsplan 2020-2024 ‘De nachten worden nog mooier’ hoort, wordt het licht gedurende de nacht steeds verder gedimd. In de ochtend gaat het licht vervolgens weer feller schijnen.

Rinkes: ,,Alle verlichting blijft dus gedurende de gehele nacht branden. In het verleden werd een deel van de straatverlichting gedurende de nacht geheel uitgeschakeld. De led-verlichting bespaart zestig tot tachtig procent energie ten opzichte van het huidige licht en is het een stuk onderhoudsvriendelijker. Door het toepassen van andere- en minder straatverlichting is daarnaast de ervaring dat dit niet leidt tot meer inbraken”

De vervanging van de armaturen start langs de hoofdwegen en op bedrijventerreinen van Heerenveen. ,,Daar is het verbruik van de openbare verlichting hoog en levert de vervanging meteen een aanmerkelijk voordeel op.”

Lees ook: FOTO’S | Wethouder Rinkes: ‘De oude straatverlichting ziet er heel gezellig uit, maar zorgt naar de huidige maatstaven voor teveel licht in de vorm van verblinding en lichtvervuiling’