Update ex-Heerenveen toppers: Heerenveen, Ajax, daarna Italië?

Aangeboden door: pricewise.nl

Het transfergeweld bij de voetbalclubs is weer losgebarsten. In het verleden verruilden veel toppers het Abe Lenstra Stadion voor de Johan Cruijff ArenA. Maar hoe vergaat het ze verder? De Italiaanse Serie A is in opvallend veel gevallen een volgend station.

Een transfer biedt geen zekerheid speeltijd

De stap van Heerenveen naar Amsterdam is niet zo moeilijk als de 'gok' op een club ergens in Europa. Over de emigratie op zich wordt bij voetballers zelden gerept. Toch moeten ook zij in hun nieuwe thuisland integreren en duizend-en-één dingen regelen, al krijgen ze daar hulp bij van de club, hun zaakwaarnemers en managers. Een woning vinden, zaken als auto- en zorgverzekering vergelijken, een school voor de kinderen zoeken, de to-do list is lang. Al wordt er veel voor voetballers gedaan. Zeker op het gebied van zorg, dus weinig topspelers zitten daadwerkelijk op de bank met hun tablet zorgverzekeringen te vergelijken. En is dat allemaal voor elkaar, dan nog is er geen verzekering dat de speler hier lange tijd zal blijven. Zoiets als 'speeltijdverzekering' is vooralsnog niet uitgevonden.

Klassiek scenario: trainer weg, speler op bank of tribune

Het is inmiddels een klassiek scenario: trainer is geïnteresseerd in speler, speler wordt gehaald en korte tijd later wordt diezelfde trainer ontslagen, waarna de nieuwe oefenmeester de dure speler op de bank zet. Het overkwam Hakim Ziyech, ooit actief in Heerenveen en via FC Twente bij Ajax en Chelsea beland. In juli 2020 maakte hij weloverwogen (hij had daarvoor al meerdere aanbiedingen laten schieten) de stap naar Londen, maar de nieuwe coach Thomas Tuchel liet hem zelden meedoen. De winst van de Champions League zal daarom voor Ziyech, die in Amsterdam furore maakte als baltovenaar, een bijsmaakje hebben. Hij staat nu op de radar van AC Milan, en zal niet de eerste zijn die na Heerenveen en Amsterdam in het land van de pizza en pasta terechtkomt.

Schöne en Huntelaar: afbouwen

Twee andere ex-Heerenveen en -Ajaxspelers die meedeelden in het Europese succes van 2019 én in Italië actief waren, zijn Lasse Schöne (mislukt seizoen Genoa) en Klaas-Jan Huntelaar (ooit AC Milan). Van Schöne is bekend dat hij gaat afbouwen bij NEC, terwijl De Graafschap blijft hopen op een vergelijkbare carrièremove van The Hunter.

Botman: interesse van Atalanta Bergamo

Dan is daar nog Sven Botman. De verdediger werd dankzij zijn optredens bij de Franse landskampioen LOSC Lille in verband gebracht met het Nederlands Elftal, maar niet geselecteerd. Wel is Atalanta Bergamo geïnteresseerd in hem voor het komende seizoen. Als dat doorgaat, komt hij in Lombardije de ooit in Heerenveen actieve Marten de Roon tegen en volgt vanzelf de wedstrijd tegen het Bologna van Mitchell Dijks (ex-Ajax en ex-SC Heerenveen). De route SC Heerenveen-Ajax-Italië is - al dan niet met andere tussenstops - al met al een opvallend veelvuldig bewandeld pad.