Coby Moed: 'Ik vind het heel normaal dat je iets voor een ander doet. Dat hoort toch zo?'

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat deze week de 56-jarige Coby Moed uit Heerenveen centraal. Zij is sinds vijf jaar activiteitenbegeleider in woonzorgcentrum Mariënbosch en bezoekt daarnaast op verzoek van vrijwilligersorganisatie Caleidoscoop eenmaal per week een 89-jarige buurtbewoonster.

,,Ik vind het heel normaal dat je iets voor een ander doet. Dat hoort toch zo? Daarnaast vind ik het heel mooi als je anderen kunt helpen. Zo heb ik mijn moeder ook geholpen de laatste tien jaar van haar leven. Dat was heel dankbaar en heel bijzonder. Ik vind de nominatie voor de vrijwilligersprijs heel mooi, maar ik vind mijzelf niet bijzonder”, zegt Coby.

Zij kwam vijf jaar geleden met vrijwilligerswerk in aanraking nadat zij na vijftien jaar haar baan als onderwijsassistent bij Skoatterwiis en De Letterbeam kwijtraakte.

,,Dan heb je ineens niets meer en kom je thuis te zitten. Solliciteren op mijn leeftijd is moeilijk. Ik krijg de ene na de andere afwijzing. Nadat ik in december mijn baan was kwijtgeraakt, ben ik in mei via een re-integratiecoach als vrijwilliger bij Mariënbosch terechtgekomen. Eerst voor een dag per week en als snel voor twee dagen per week. En sinds een jaar bezoek ik mijn 89-jarige buurtbewoonster, die nog altijd gezond is, eenmaal per week. Ik kende haar al van vroeger, dat maakt het voor haar ook gemakkelijker, omdat ze iemand eerst niet hoeft te leren kennen. We drinken samen koffie en ik houd haar gezelschap, zodat ze niet eenzaam is.”

‘Heel waardevol’

Bij Mariënbosch helpt Coby op maandag en donderdag mee als activiteitenbegeleider voor demente ouderen.

,,Dan doen we waar zij zin in hebben, zoals wandelen of praten over vroeger. Want juist over die tijd weten ze nog best veel. Ik merk dat ze het fijn vinden als je langskomt. Dat vind ik heel waardevol. Mocht ik weer een betaalde baan vinden, dan zou ik het vrijwilligerswerk er dan ook heel graag bij willen blijven doen.”

Coby: ,,Of je nu wel of geen werk hebt, ik kan het absoluut aanraden om vrijwilligerswerk te doen en zeker als je thuis zit. Ik denk ook dat er altijd wel iets is qua vrijwilligerswerk dat bij je past. Daarnaast kom je onder de mensen en heb je ook nog eens ander praat.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)