Hoe gaan we met elkaar om als iemand dementie krijgt?

Ik heb een bijzondere man. Dan vinden natuurlijk heel veel partners, maar ik ook dus. Ik heb het altijd geweldig gevonden hoe hij tegen de wereld aankijkt en de manier waarop hij daarover filosofeert. Ik kan daar zo van genieten. Nu heeft hij de ziekte van Alzheimer.

Ik heb gelezen dat die mooie inzichten van hem gaan verdwijnen. Ik heb over een paar weken een gesprek met allemaal professionals op het gebied van dementie om een plan te maken. Een plan om na te denken hoe de toekomst van mijn man er de komende jaren uit gaat zien. Is het wenselijk dat hij op termijn ergens gaat wonen? En wenselijk voor wie? Voor hem of voor mij?

Er werd ons geadviseerd om daar goed over na te denken omdat het een hele lastige beslissing is. Een beslissing die ik moet maken voor een ander, voor mijn man nog wel. Ik zie er als een berg tegen op. Kan ik dat goed doen? 

De volgende dag komt mijn man bij me en vraagt of hij even met mij kan praten. We nemen er een kopje koffie bij. Hij maakt zich zorgen. Hij denkt dat het een goed idee is, dat hij  ergens anders gaat wonen. Goed voor hem, maar ook vooral goed voor mij. Hij wil dat natuurlijk niet, maar hij ziet geen andere oplossing. Hij kan alle dagelijkse zaken niet meer volgen. Het kost te veel energie en het frustreert enorm. Hij denkt dat het daarom beter is dat hij ergens gaat wonen op een plek die beter bij hem past. Een plek die beter bij hem past dan hier thuis? We hebben hier samen al zo lang voor elkaar gezorgd. De laatste jaren ik meer voor hem dan andersom misschien, maar toch. Wie weet nu het beste wat er bij hem past? Ik toch zeker? Maar hij heeft gelijk. Wat een geweldig inzicht weer. Nog steeds bijzonder hoe hij tegen de wereld aankijkt. Wat heb ik toch een geweldige man.

Het Odensehuis Heerenveen is een inloophuis voor mensen met dementie en hun naasten. Zonder indicatie kunt u terecht voor advies, ontspanning, lotgenoten ontmoeten, problemen oplossen of verlichten. Een plek waar respect is voor elkaar en vooral waar je jezelf kunt zijn. Wees welkom. 

Het Odensehuis is gevestigd aan de Minckelersstraat 11 en is een laagdrempelige ontmoetingsplek die bedoeld is voor mensen uit de wijde omgeving van Heerenveen met beginnende dementie en waar ook mantelzorgers welkom zijn. Vanwege de coronatijd is het adres tijdelijk Weegbree 72, Heerenveen. 

Meer informatie is te krijgen via info@odensehuisheerenveen.nl en 06-29391551.