Wat is een verzuimverzekering? Antwoorden op de belangrijkste vragen

Als je een bedrijf hebt met personeel, dan wil je het beste voor je mensen. Ziek zijn hoort daar niet bij. Toch gebeurt het dat werknemers tijdelijk niet kunnen werken door ziekte of een ongeval. Als werkgever ben je verplicht het salaris door te betalen tijdens hun afwezigheid.

De kosten daarvan kunnen aardig oplopen. Daarom is er de verzuimverzekering. Wat is een verzuimverzekering , wat zijn de kosten van een verzuimverzekering en wanneer heb je er een nodig?

Wat is een verzuimverzekering?

In Nederland geldt dat een werknemer bij ziekte de eerste twee jaar wordt doorbetaald door de werkgever. Dit mag een lager bedrag zijn dan het oorspronkelijke salaris, maar moet wel minimaal 70% van dat salaris zijn. In het eerste jaar moet daarbij het salaris minimaal gelijk zijn aan het minimumloon. In het tweede ziektejaar hoeft dat niet meer. Het doorbetalen van het salaris terwijl je werknemer niet werkt, kan een grote last zijn voor je bedrijf. Heb je een verzuimverzekering, dan neemt deze de uitbetaling in de eerste twee jaar over. Ook kan de verzekering helpen bij het voorkomen van ziekteverzuim en bij de re-integratie van je werknemers. Als de werknemer na twee jaar nog niet hersteld is, neemt het UWV het over en kan je werknemer daar een WIA-uitkering aanvragen.

Wanneer sluit je een verzuimverzekering af?

Het afsluiten van een verzuimverzekering is niet verplicht. Heb je een bedrijf met personeel dan is het in veel gevallen wel verstandig zo’n verzekering te nemen. Een zieke werknemer kost veel geld. Niet alleen het doorbetalen van het salaris tikt aan, ook de re-integratie van de zieke brengt kosten met zich mee. Bovendien moet je vervanging voor de zieke regelen. Deze nieuwe werknemer zal niet meteen gevonden zijn en zal ingewerkt moeten worden, dus er zal sprake zijn van enig productieverlies. Kan je bedrijf deze kosten niet dragen, dan is een verzuimverzekering aan te raden.

Wat zijn de kosten van een verzuimverzekering?

De premie van je verzuimverzekering wordt meestal bepaald door een percentage te nemen van de totale loonsom. Hoe hoog dit percentage is, hangt van een aantal factoren af.

– Wat voor werkzaamheden voert je bedrijf uit? Sommige beroepen geven een grotere kans op ziekte dan andere.

– Wat is de gemiddelde leeftijd van je personeel?

– Hoeveel ziekteverzuim kende je bedrijf in de afgelopen drie jaren?

– Welke dekking kies je? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 70% loondoorbetaling maar ook voor een hoger percentage. Daarnaast kun je kiezen voor een kleiner of een groter aantal wachtdagen voordat de uitkering ingaat.

Hoe kies je de beste verzuimverzekering?

Een goede verzuimverzekering vinden is niet gemakkelijk. Er zijn veel aanbieders met allemaal hun eigen voorwaarden. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je verzuimverzekeringen gaat vergelijken. Hoe lang mag bijvoorbeeld de wachttijd zijn? Hoe meer ziektedagen je voor eigen rekening neemt, hoe goedkoper de verzekering zal zijn. Het kan echter per verzekeraar verschillen hoeveel het scheelt. Wil je naast het door te betalen salaris ook de werkgeverslasten meeverzekeren? Kosten zoals loonheffingen lopen gewoon door, ook als de werknemer niet kan werken. Verder moet je kiezen of je preventie en ondersteuning bij re-integratie mee wilt verzekeren. Ten slotte moet je goed letten op de voorwaarden van de verzekering. Wanneer gaat hij precies uitkeren en hoeveel ondersteuning krijg je? Een vergelijkingstool zoals HR Navigator helpt je bij het vinden van de beste verzuimverzekering. Verzuimverzekeringen vergelijken wordt zo wel heel eenvoudig!