Auteur Eppie Dam uit Balk en componist en dirigent Gerben van der Veen uit Haskerdijken ontvangen eerste exemplaar nieuwe Friestalige Passie ‘In frjemdling yn Jeruzalem’

Het eerste exemplaar van de partituur en tekst met Nederlandse vertaling van een nieuwe Friestalige Passie In frjemdling yn Jeruzalem (Een vreemde in Jeruzalem) met als ondertitel De passy fan in sjenner is door muziekuitgever Jan de Jong van Intrada overhandigd aan auteur Eppie Dam uit Balk en componist, dirigent, Gerben van der Veen uit Haskerdijken, die het muziekstuk realiseerden.

In frjemdling yn Jeruzalem is geschreven voor koor, soli en een klein maar kleurrijk ensemble van elf instrumenten en gaat in première op 8 april 2022. Daarna volgen op 9 en 10 april uitvoeringen in de Heilige Geestkerk in Heerenveen. 

Het idee voor een originele Friestalige Passie ontstond in 2018 tijdens de repetities en concerten van de Friese Matteuspassy, met de originele muziek van Johann Sebastian Bach en Nederlandse hertaling van Jan Rot. Zijn eigentijdse en grensverleggende Matteüspassie verscheen in 2006 en werd door dichter Eppie Dam in het Fries vertaald. 

Dat sterkte Van der Veen in het idee dat er een productie van eigen bodem zou moeten komen. Hij benaderde  Dam, die eind 2018 een tekst aanleverde. Enigszins geholpen door de coronatijd, kon de componist, normaal druk bezet als beroepsmusicus, het werk voltooien in december 2020.