Christel Koning: 'Wie gaat er straks controleren op het coronatoegangsbewijs nu de horeca al een personeelstekort heeft?'

Ook de Heerenveense horeca ontkomt er niet aan om straks met een coronatoegangsbewijs te gaan werken. ,,Maar plannen bedenken en uitvoeren zijn wel twee dingen, want wie gaat er straks controleren nu de horeca al een personeelstekort heeft?”


Christel Koning, voorzitter van de Koninklijke Horeca afdeling Heerenveen, noemt de invoering van het coronatoegangsbewijs een nieuwe domper voor de horeca. ,,We willen meewerken en meedenken, maar op een gegeven moment is het genoeg. Want opnieuw speelt de overheid het coronabeleid via de evenementenbranche, cultuursector en de horeca.”
 
Per 25 september gaat het coronatoegangsbewijs in. Koning begrijpt de woede en frustratie. ,,Want in hoeverre moeten wij als gastvrije branche aan de deur gaan staan? Collega’s noemen het vaccinatiedwang en een nieuwe drempel voor gasten.”
 
Koninklijke Horeca Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de overheid, om het gesloten houden van de nachthoreca. De overheid geeft aan dat de nachthoreca open mag, maar tot 00.00 uur. Wat in de praktijk inhoudt dat een nachtclub gesloten blijft. 

Koning: ,,Geef dit dan ook eerlijk aan en zorg voor steun. De lobby voor steun na 1 oktober voor deze bedrijven is nog in volle gang.”

'Loslaten sluitingstijden'

Ook burgemeesters, politie en boa’s hebben, zo zegt Koning, aangegeven dat teveel uitzonderingen weer onduidelijkheden met zich meebrengen, daarom pleiten zij voor het loslaten van de sluitingstijden.

,,Iedereen is blij dat er weer meer kan en mag, zowel gasten als wijzelf! Tot nu toe hebben wij in Heerenveen goed samengewerkt met gemeente, politie en handhaving. Dat zal ook nu weer gebeuren. Ik vertrouw op ons gezonde verstand en respect voor elkaar.”

De Koppenjan

Ondertussen heeft pannenkoekenboerderij De Koppenjan uit Jubbega al laten weten niet met een coronatoegangsbewijs te gaan werken.

,,We hebben een verschrikkelijke rotperiode achter de rug en likken na een fantastische zomer nog steeds onze wonden. Met het stopzetten van de steun, het blijven verlengen van een specifieke opgelegde sluittijd en het uitrollen van een QR-controlesysteem gaat de overheid een stap te ver”, zo valt te lezen op de Facebookpagina van De Koppenjan.

,,Bij ons blijft iedereen welkom, ook na 25 september. Beloon ondernemers die een stap nemen in herinrichting, innovatie en frisse lucht. Hou op met van ons een politieagent maken. We trekken hier een lijn en hopen dat de andere horeca dit geluid ook laat horen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)