Veel woningen kampen met een vochtprobleem

Aangeboden door: strooming.nl

Een groot aantal Nederlandse huishoudens heeft last van een vochtprobleem.

Wat is het effect van vocht in huis op de gezondheid? Op welke manier kan een dergelijk probleem het beste worden aangepakt? Het zijn vraagstukken waar de meeste huishoudens het antwoord zelf niet op hebben. Daarbij kampen met name huurders met woningcorporaties die lang niet altijd op adequate wijze handelen. Problemen worden soms gebagatelliseerd of pas na lange tijd opgepakt. Op dat moment kan het probleem al veel erger zijn geworden, met alle gezondheidsrisico’s van dien. In dit artikel lees je meer over de potentiële gevolgen van vochtproblemen binnen de woning.

Vochtproblemen schaden de gezondheid van bewoners

Vochtproblemen kunnen de gezondheid van bewoners ernstig schaden. Zo leidt een vochtprobleem tot een onnodig hoge luchtvochtigheid in het pand. Iets wat ertoe leidt, dat met name reumatische en astmatische klachten verergerd worden. Ook kan een te hoge luchtvochtigheid de weerstand van bewoners verslechteren. Naast een te hoge luchtvochtigheid ligt ook het ontstaan van schimmel op de loer bij vocht in huis. Schimmel kent verschillende vormen. Denk aan salpeterzuur, vaak ook witte schimmel genoemd, en een schimmelsoort welke een gele tot bruine vlek op wanden achterlaat. Sporen van deze schimmels zullen in de lucht hangen, waardoor men dit inademt.

Oorzaak van vochtprobleem vaak lastig te vinden

Een van de redenen die maken dat vochtproblemen niet altijd serieus worden genomen door corporaties, is het feit dat de oorzaak vaak lastig aan te duiden is. Een vochtprobleem kan het gevolg zijn van vocht wat bij de muur omhoog trekt. Ook kan het probleem zich voordoen, doordat er vocht vanuit de buitenmuur naar binnen sijpelt. Denk aan een buitenmuur welke niet of jaren geleden geïmpregneerd is. De coating die hierbij op de buitenmuur wordt aangebracht zal door de jaren heen slijten en daardoor niet meer voldoende werken. Het vocht krijgt hierdoor kans om in poreuze stenen te trekken en zo door te dringen tot de binnenmuur.

Specialist inschakelen bij vocht in huis

Wanneer er sprake is van vocht in huis, doe je er als bewoner verstandig aan om een specialist in te schakelen. Niet alleen kan zo’n specialist uitzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een vochtprobleem binnen de woning. Ook kan deze de oorzaak van vocht in huis achterhalen. Afhankelijk van de gevonden oorzaak zal een andere partij voor een oplossing moeten zoeken. Overigens is dit niet altijd noodzakelijk. Soms blijkt het goed ventileren van de woning voldoende te zijn om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen. Een partij die het onderzoek in de woning uitvoert kan hier advies over geven. Zeker bij nieuwbouwwoningen of bij woningen die recent verbouwd zijn speelt dit probleem. Er zit vaak nog veel bouwvocht in het pand.