'Het is heerlijk om in de buitenlucht met gelijkgestemden milieubewust bezig te zijn'

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staan deze week de vrijwilligers van Bos en Natuurwerkgroep Oudeschoot centraal.

De Bos en Natuurgroep Oudeschoot bestaat momenteel uit tien vrijwilligers. ,,Wij zorgen ervoor dat er meegeholpen wordt aan het onderhoud van het bos- en natuurgebied in Oudeschoot en Oranjewoud.”

 

Waaruit bestaat jullie werk als vrijwilliger?

Uiteraard zorgt Staatsbosbeheer voor het grote onderhoud, maar zij kunnen niet het werk doen dat deze groep doet. De groep krijgt geen opdrachten van bovenaf. Ze hebben door de jaren heen veel geleerd van een oud boswachter. Een mens met ontzettend veel liefde en kennis van de natuur, hun leermeester waar met veel bewondering over wordt gesproken.

Al het vrijwilligerswerk wordt gedaan met handgereedschap, dat de vrijwilligers door de bossen kunnen meenemen in hun eigen kar. Dit gereedschap hebben zij van Staatsbosbeheer gekregen en wat ze hier niet mee kunnen doen, geven ze door en wordt door Staatsbosbeheer gedaan.

Samen zorgt de groep ervoor dat jonge bomen de ruimte krijgen om te groeien, dat olifantenpaadjes worden dichtgemaakt, mountainbikeroutes die soms over dassenburchten gaan over worden versperd en dat wandelpaden en bermen worden vrijgehouden van Amerikaanse vogelkers, bramen en varens en verwijderen ze zwerfafval.

 

Hoeveel uren per week zijn jullie hiermee bezig?

Om de week op zaterdagmorgen verzamelen we ons in de Overtuin, dat is onze uitvalbasis. Verder gebeurt het incidenteel dat er door de week een dagdeel wordt gewerkt, omdat het nodig is. Er is een aantal mensen die hiernaast nog de mail en foto’s een dergelijke bijhouden, zij maken iets meer uren.

 

Wat is jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

Het is heerlijk om in de buitenlucht met gelijkgestemden milieubewust bezig te zijn. En het is bijzonder, want wie mag er van de paden af om in de natuur werk te verrichten. Een ander vult aan dat het fijn is om in de vrije natuur bezig te zijn en nuttig werk te verrichten. Het is een goede vorm van lichaamsbeweging.

 

Wat is een van jullie mooiste herinneringen aan het vrijwilligerswerk?

Het opruimen van grondholen en bunkers is deze ochtend al eerder besproken. Hier hebben we bijzondere herinneringen aan. Het weer terugbrengen ervan in natuurlijke staat was dankbaar werk. Dat geldt ook voor het beschermen van zeer oude dassenburchten door middel van het planten van boompjes en varens.

 

Wat maakt het mooi voor anderen om bij jullie organisatie aan de slag te gaan als vrijwilliger?

Het overdragen van kennis en historie van de natuur en omgeving aan de volgende generatie, zodat dit voor hen bewaard blijft en het vervangt de sportschool. Daarnaast verrijkt vrijwilligerswerk je persoonlijke leven. Je doet mooie dingen voor de gemeenschap.