Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Aangeboden door: Interpolis

Werk je in loondienst? Dan krijg je eigenlijk altijd doorbetaald als je niet kunt werken door ziekte, een blessure of een verwonding. Dit is in ieder geval de eerste twee jaar zo.

Wie na twee jaar nog steeds niet in staat is om te werken, is arbeidsongeschikt. Er bestaat binnen Nederland nog behoorlijk wat onduidelijkheid over arbeidsongeschiktheid. Hier willen wij graag een einde aan maken. Daarom vertellen wij je in deze tekst wanneer je arbeidsongeschikt bent. Bovendien kijken we wat er precies gebeurt bij arbeidsongeschiktheid.

Langer dan twee jaar niet werken

Wie arbeidsongeschikt is, is niet (meer) in staat om zijn/haar werk uit te voeren. Wie geveld is door de griep of zich geblesseerd heeft tijdens het sporten, is niet direct arbeidsongeschikt. Je kunt weliswaar niet werken, maar meestal kun je binnen twee jaar weer aan de slag. In dat geval is er geen sprake van arbeidsongeschiktheid. Dit is namelijk pas het geval als iemand langer dan twee jaar uit de roulatie is. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, maar ook van een lichamelijke of geestelijke aandoening.

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?

Niet iedereen die langer dan twee jaar niet kan werken, is standaard arbeidsongeschikt. Daarom vraag jij je mogelijk af hoe dit precies bepaald wordt. Iemand die langdurig niet kan werken, moet bij een arts langs. Hier word je aan een uitvoerige keuring onderworpen. Op basis hiervan wordt uiteindelijk bepaald of je arbeidsongeschikt bent of niet. Een arts drukt dit vaak uit in een percentage. Dit percentage heeft invloed op de hoogte van de uitkering die je ontvang als je arbeidsongeschikt raakt.

Verzeker je zelf tegen arbeidsongeschiktheid

In Nederland kun jij jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Werk je in loondienst? Dan is dit vaak niet nodig. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst wordt namelijk door jouw werkgever geregeld. Hierdoor ben je eigenlijk altijd verzekerd van een uitkering als je niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid.

Voor zelfstandige ondernemers zit de vork iets anders in de steel. Zij moeten zelf namelijk voor een vangnet zorgen. Hiervoor sluit je en arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Je bent in dat geval verzekerd van inkomen als je door arbeidsongeschiktheid niet meer kunt werken. Je kunt jouw vaste lasten blijven betalen, waardoor de kans op financiële problemen een stuk kleiner is.

Waar ben je precies voor verzekerd?

Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. In principe dekt een AOV arbeidsongeschiktheid door lichamelijk en psychische klachten. Dit geldt ook voor arbeidsongeschiktheid door een ongeluk of ongeval. Het maakt in dat geval niet uit waar dit heeft plaatsgevonden, thuis, op vakantie of tijdens het sporten. Je bent bovendien verzekerd van persoonlijke begeleiding als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Bepaalt een arts dat je voor minder dan 25% arbeidsongeschikt bent? Dan ontvang je geen uitkering. Dit is ook het geval als de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt is door grove schuld of opzet of drank- of drugsmisbruik.