Christel Koning, KHN afdeling Heerenveen: 'De coronatijd is een crisis die we samen moeten oplossen, maar de horeca kan veilig open'

Op weg naar de eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet op vrijdag 14 januari heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een routekaart gepresenteerd om vanaf zaterdag 15 januari weer veilig open te kunnen. Ook bij de horeca in de gemeente Heerenveen wordt reikhalzend uitgekeken naar heropening.

,,Als horeca hebben wij laten zien dat wij veilig open kunnen”, zegt Christel Koning, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen en eigenaar van restaurant Hof van de Koning. ,,Wij zijn juist van ‘samen’, maar voelen ons op dit moment er erg alleen voor te staan.”
 
Als het aan de branchevereniging KHN ligt, worden de huidige restricties voor de horeca in drie stappen afgebouwd. Zo kunnen restaurants en cafés wat KHN betreft op 15 januari weer open, met een verplichte zitplaats en controle van de QR-code. Daarnaast mag er bij die eerste stap vanaf 22.00 uur niemand meer naar binnen. In stap twee verdwijnt de verplichte zitplaats en gaat de deur voor nieuwe gasten dicht om middernacht. Terwijl bij stap drie twee weken later de gewone sluitingstijden weer moeten gelden.
 
Ook clubs en discotheken zouden wat KHN betreft weer open moeten kunnen met dezelfde regels en sluitingstijden als cafés. ,,Vanaf 15 januari zouden zij op volledige capaciteit open moeten kunnen”, zo staat in de routekaart van de KHN.

België en Duitsland

Koning zegt de routekaart te onderschrijven en net als de brancheorganisatie zelf graag perspectief te willen krijgen. 

,,Want waarom mag de horeca in België en Duitsland wel open en hier niet? Dat is niet meer uit te leggen aan onze achterban. Daarom willen we kijken naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan. De horeca heeft bovendien allerlei maatregelen genomen om besmettingen te voorkomen, waaronder het toegangspolsbandje en toch moet je weer dicht. Na de eerdere lockdown is dit niet alleen opnieuw een financiële tik, maar vooral ook een mentale tik voor ondernemers. Alle energie loopt eruit op deze manier. Daarom hopen we niet alleen op goed nieuws, maar ook op perspectief voor de lange termijn of toereikende steun.”
 
Dat de overheid de horeca benoemt als een besmettingshaard van corona gaat er bij Koning dan ook niet in, zoals de cijfers volgens haar ondersteunen. 

Koning: ,,Wat ik wel onderstreep is dat de zorg met een probleem kampt. Zij zijn, net als de horeca, keihard werkende mensen met liefde voor hun vak. Wij zitten met zijn allen in een crisis en moeten dit samen oplossen. Niet tegen elkaar, maar gezamenlijk tegen corona. Het sluiten van de horeca is in onze ogen niet de oplossing, daarom hopen we dat er wordt geluisterd naar hoe wij veilig weer onze deuren kunnen openen.”