Gemeente Heerenveen buigt zich over 'wat als vraag' als ondernemers toch de deuren dicht moeten houden. Winkeliers, horeca en kappers pleiten voor heropening

De gemeente Heerenveen overlegt later deze donderdag over de vraag of zij gaan handhaven mochten ondernemers die nu verplicht dicht zijn vanwege de coronamaatregelen toch besluiten om hun deuren te openen, als de huidge maatregelen eventueel worden verlengd.

De noordelijke gemeenten hebben ondertussen op social media laten doorschemeren dat wat hen betreft de tijd van het sluiten van niet-essentiële ondernemingen, zoals de overheid dat omschrijft, genoeg is geweest. In hun stellingname schrijven zij niet alleen dat de daadkracht in de samenleving voor de lockdown afneemt, maar ook dat ondernemers het water aan de lippen staat en zij het niet altijd redden met de huidige steunpakketten. 

Ook wijzen de gemeente op de in hun ogen grote sociale gevolgen. ,,Naast de aandacht voor de zorg pleiten wij ervoor meer evenwicht te brengen in de verschillende sociale, maatschappelijke en economische effecten en te kijken onder welke omstandigheden de maatschappij op korte termijn wel veilig open kan”, zo schrijven de gemeenten in hun gezamenlijke verklaring.

Eerder al lieten ondernemers in Valkenburg weten vrijdag uit protest hun winkels te openen, op de dag dat er ’s avonds weer een coronapersonferentie is en ook de sluitingstermijn tot en met 14 januari van niet-essentiële ondernemingen aan bod komt. 

Winkeliers en horeca

Peter de Vries, centrummanager in Heerenveen, laat weten dat nu vooral wordt ingezet in op extra druk richting de landelijke politiek om zo snel mogelijk met gepaste maatregelen te komen, zodat alle winkels en de horeca weer op een verantwoorde manier open kunnen. 

De Vries: ,,In Heerenveen is bij mij niet bekend of er een of meerdere ondernemers opengaan, ongeacht de regelgeving. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen en dat heropen kan met aangepaste maatregelen. Er zijn dus ook geen afspraken gemaakt tussen ondernemers en gemeente. We hebben onze gemeente wel aan onze zijde staan met betrekking tot verantwoorde openstelling.”

Terwijl Christel Koning, voorzitter van de Koninklijke Horeca afdeling Heerenveen, laat weten te willen kijken naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan. ,,Als horeca hebben wij laten zien dat wij veilig open kunnen. Wij zijn juist van ‘samen’, maar voelen ons op dit moment er erg alleen voor te staan.” Dat de overheid de horeca bovendien benoemt als een besmettingshaard van corona gaat er bij Koning niet in. ,,Dat ondersteunen de cijfers.”

Kappers

Kappersbranche ANKO pleit eveneens voor heropening. In een brandbrief zijn de ministers Kuipers (VWS) en Adriaansens (EZK) er ondertussen op gewezen dat ,,een dergelijke versoepeling veilig en verantwoord is” en ,,ook in de vorige lockdowns probleemloos is verlopen. Dat heeft toen niet geleid tot extra besmettingshaarden.” 

Heropening van de kappersbranche kan volgens de ANKO dan ook veilig en verantwoord. ,,En het zou eindelijk weer een lichtpuntje zijn voor onze zwaar getroffen ondernemers en voor alle Nederlanders die heel graag weer naar de kapper willen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)