Tjongertoren in Katlijk eerder dan gepland tegen de vlakte door vernielingen in de kerstvakantie. 'Schandalig dat vandalen er blijkbaar humor inzien om zaken te vernielen'

De uit 1999 stammende houten Tjongertoren in de Tjongervallei in Katlijk wordt binnenkort gesloopt. Hoewel dat al gepland stond, is dat proces nu versneld doordat vandalen een balustrade van de bovenste verdieping hebben vernield in de kerstvakantie en op een andere verdieping vergeefs hebben geprobeerd de reling te slopen.

Volgens It Fryske Gea, de eigenaar van de Tjongertoren, was de constructie er al slecht aan toe, doordat deze is gaan rotten vanwege water dat op sommige plekken blijft staan. De vernielde balustrade noemt de natuurorganisatie bovendien een levensgevaarlijke situatie, waardoor de toren is afgesloten voor publiek.

It Fryske Gea zegt nu op toestemming van de gemeente Heerenveen te wachten om de toren te mogen weghalen. Plannen voor een nieuwe toren zijn er nog niet, zo is inmiddels bekend. 

Verbazing

Jos Boelhouwer, lid van Plaatselijk Belang Katlijk, zegt dat Plaatselijk Belang nog moet overleggen over de situatie. ,,Maar op persoonlijke titel zeg ik het heel jammer te vinden dat de toren verdwijnt. Veel meer nog vind ik het schandalig dat vandalen er blijkbaar humor inzien om de toren te vernielen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)