Hersenspinsels | De overheid is je beste vriend

Van de week bij het buitenzetten van de vuilnisbak moest ik in een keer denken aan de eerste keer dat ik de kliko aan de straat zette. Ik woonde drie dagen in mijn nieuwe huis en was net op tijd, omdat ik van de buren had doorgekregen dat ik op donderdag de groene bak aan de weg moest zetten en wel in de vroege ochtend voor 08.00 uur of na 22.00 uur in de avond ervoor.

Ik had nog verhuis vakantie dus ik zette haar in de avond op de stoep, de kliko bedoel ik. De volgende ochtend om 08.00 uur hoorde ik de vuilniswagen de bakken legen. Omdat ik nogal lui ben aangelegd ging ik eerst om een uur of 09.00 koffie pakken in de keuken. Ik liep naar het raam en zag dat de ze nog precies zo stond, zoals ik haar had neergezet. 

De koffie op gedronken en naar buiten om te kijken of ze was geleegd, tot mijn verbazing constateerde ik dat ze nog tot de nok toe was gevuld. Toevallig stonden de twee buurdames buiten om te vertellen dat ik mijn bak verkeerd had neergezet, met de handvaten naar buiten, ze moest anders om staan met de deksel naar de straat zodat de vuilniswagen de bak automatisch kon legen. 

Automatisch legen? Had ik iets gemist? Ik woon aan de vaart en de dame in kwestie zei dat de kliko’s aan de overkant later geleegd zouden worden, later als wat? ik naar binnen me slippers af en wandelschoenen aan, toch wel een eind omlopen bedacht ik mij. 

Het is gelukt en in de middag kon ik haar leeg weer ophalen, toch wel handig buurvrouwen.   
In de week van mijn verhuis vakantie moest ik ook nog naar het gemeentehuis om mij te laten inschrijven in de gemeente Heerenveen en dan kon ik ook gelijk mijn ID laten verlengen, wat een toevalligheid allemaal. 

Voordat wij verhuisden van Ede naar het mooie altijd zonnige Jubbega moesten wij onderduiken in Ermelo, wij hadden ons huis binnen een week verkocht en gingen noodgedwongen drie maanden ergens anders wonen. Ermelo is een mooie plaats en dicht bij mijn werk. 

Wij vertoefden aan de rand van de hei in een bungalow op een camping. Wij hadden dus geen adres meer, dat moet je wel hebben anders ben je illegaal in Nederland, het zal je gebeuren. 

Je laten inschrijven op het park dat deden ze niet meer, daar was in het verleden zoveel trammelant om geweest. Ik naar het gemeentehuis in Ermelo, daar de situatie uitgelegd dat ons postadres in Rhenen was, moest ik ons dus in de provincie Utrecht laten inschrijven. 

Het was maar voor een paar maanden zei ik nog in al mijn naïviteit. Bij het gemeentehuis in Rhenen aangekomen en alles verteld aan de ambtenaar werden wij bij onze zoon ingeschreven, dat we ergens anders woonden hebben we maar niet verteld.
Terug naar mijn verhaal en de ambtenaar in Heerenveen, documenten en foto’s ingeleverd. 
Ik had nog oude pasfoto’s van 5 jaar geleden en waarom nieuwe laten maken als je nog oude hebt. 

Ik leek er ook nog op al zag ik de dame achter de balie nog wel twee keer kijken. 
Al met al vallen de ambtenaren best wel mee, wat blijkt, het zijn ook gewoon mensen van vlees en bloed, zelfs de belasting ambtenaar.

(Tekst Jacques van de Wal)