FOTO'S EN VIDEO | Ongeveer 200 personen lopen in Heerenveen mee met rustige en ingetogen fakkel- en lichtjestocht voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden. 'Vooral het gesprek tussen mensen op gang houden in deze tijd'

Ongeveer tweehonderd personen hebben donderdagavond in Heerenveen meegelopen bij een fakkel- en lichtjestocht, die was bedoeld voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden en in het teken stond van verbinding.

Hoewel de politie en boa's een oogje in het zeil hielden en de organisatie - een groep inwoners uit Heerenveen - zelf ook voor begeleiding had gezorgd, was het een rustige, ingetogen tocht en maakte de rustige muziek die te horen was het tussen aanhalingstekens enige 'lawaai'.

Verder werd vooral gesproken onderweg en droegen de deelnemers fakkels en lichtjes mee. Waarbij de licthjes op de meest creatieve manieren waren bevestigd, zoals in bossen bloemen en bijvoorbeeld doorzichtige paraplu's.

De ongeveer een iur durende tocht zelf startte om 19.00 uur bij de Scapino en voerde door de Sieversstraat, over de Lindegracht, door de Van Maasdijkstraat, over de Thialfweg, de K.R. Poststraat en over de Dracht, om en vervolgens via deSieversstraat weer te eindigen op het Burgemeester Kuperusplein.

'Bezorgd over polarisatie'

De organisatie achter de tocht liet weten dat deze werd gehouden omdat zij naar eigen zeggen bezorgd zijn over de in hun ogen ,,toenemende polarisatie tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, bezorgdheid over de QR-code en over de coronamaatregelen. De tocht stond dan ook in het teken van verbinding en was daarom bedoeld voor mensen die hebben gekozen voor vaccinatie en mensen die ervoor hebben gekozen zich niet te laten vaccineren en om het onderline gesprek op gang te houden.”

Jan Broos, een van de organisatoren: ,,In 2021 zijn er ook fakkeltochten gehouden in Heerenveen. Van diverse kanten werd aangegeven dat er behoefte was om deze weer te houden. Vandaar dat deze tocht nu is gehouden."