Deel horeca gemeente Heerenveen opent zaterdag uit protest deuren. 'Excessen worden niet verwacht'

Diverse horecaaken in de hele gemeente Heerenveen openen zaterdag 15 januari uit protest overdag hun deuren voor publiek. Het gaat om zogenaamde dagtaken en om het aanbieden van iets te drinken en tot maximaal 17.00 uur. Ondertussen is bekend geworden dat de horeca mogelijk over ongeveer tien dagen weer open mag.

Dat is vrijdag naar voren gekomen tijdens overleg tussen de horeca en de gemeente Heerenveen. ,,Een deel heeft aangegeven overdag open te gaan uit protest, dat betreft dan vooral dagzaken. Restaurants en cafés hebben tijd nodig voor inkoop. En een kop koffie is tot daaraantoe. Wij gaan wel toekijken op excessen, maar die liggen niet in de lijn der verwachting. Mocht het nodig zijn dan wordt eerst een gesprek gevoerd”, zegt Richtsje Stornebrink van de afdeling communicatie van de gemeente Heerenveen. 

Eerder vandaag meldde burgemeester Van der Zwan dat burgemeesters van de Friese gemeenten qua handhaving zoeken naar balans en dat eventueel handhaven altijd gebeurt in goed overleg en proportioneel, afgestemd op de situatie. Overigens Je moet je aan de basisregels blijven houden. Maar ondernemers voelen die verantwoordelijkheid zelf ook.’’ 

Van der Zwan is van mening dat perspectief nu wat nodig is en kunnen volgens hem lockdowns mentaal en economisch gezien niet meer.

,,Overigens zijn er in de gemeente Heerenveen geen boetes uitgedeeld in de coronatijd. Wel zijn waarschuwende gesprekken gevoerd", zo laat Stornebrink weten. ,,Daarnaast hebben boa's op verzoek winkeliers geholpen, omdat er soms te veel mensen op een kluitje in een winkel waren.Maar boetes aan ondernemers zijn dus niet uitgedeeld."

'Signaal afgeven door horeca'

Christel Koning, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen, laat weten dat zaken die opengaan een signaal willen afgeven dat de horeca wel degelijk veilig de deuren weer kan openen.

Koning: ,,Ik heb ook alle begrip voor de protestactie, want dit beleid van de overheid is niet meer uit te leggen. Maar ik sta ook achter de leden die zeggen dicht te blijven, omdat het voor hen niet praktisch is om voor een paar uur open te gaan. Een ding mag duidelijk zijn, de horeca staat te popelen om weer gasten te ontvangen", zegt Koning, zelf eigenaar van restaurant Hof van de Koning. ,,Of ik de deuren open weet ik nog niet vanwege inkoop voor het restaurant, maar voor een kop koffie kunnen we wel open."

'Binnen tien dagen horeca mogelijk open'

Ondertussen klinkt vanuit politiek Den Haag door dat horeca mogelijk  binnenkort weer open mag. Het kabinet zegt de situatie eerst nog tien dagen te willen aankijken. Mochten er in die tijd geen gekke dingen gebeuren, dan mogen restaurants en cafés weer onder voorwaarden open.

De horeca moest zondag 19 december 2021 de deuren sluiten, toen Nederland in lockdown ging.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)